Een gesneuvelde pot in het venster. Als afbeelding bij de blog Sneuvelen mijn voornemens nu al?

Sneuvelen mijn voornemens nu al?

‘Sneuvelen mijn voornemens nu al?’, vroeg ik mij af terwijl ik door mijn planning van afgelopen week bladerde. Ik zag veel taken zonder vinkje. Ik had alwéér mijn doelen voor deze week niet gehaald. Dat zijn al twee weken op rij en ook vandaag voel ik mij lamlendig en energieloos. Net als de afgelopen paar dagen. Er komt weinig uit mijn handen, terwijl de voornemens blijven staan.

.
Nieuwe manier van werken

Als je meerdere blogs van mij gelezen hebt, dan weet je dat ik dit jaar gestart ben met de 12 week year. Dat het pittig zou zijn had ik wel verwacht. Ik bedoel: een nieuwe werkstructuur eigen maken, wekelijkse doelen halen en werken met behulp van mijn energieflow. Dat zijn voor mij wat opgaves en een hele nieuwe manier van werken.

.
Weinig afgevinkte taken

Dat het tijd kost om nieuwe gewoontes aan te leren is ook bij mij bekend. Ik had in dit hele plan alleen geen rekening gehouden dat er weleens weken konden zijn waarbij het niet ging. Waarbij ik mij even helemaal niet lekker voelde. Een week met veel pijn betekent een week met weinig energie en motivatie. Kortom: een week met weinig afgevinkte taken.

.
Een niet motiverende gedachte

En weinig afgevinkte taken is een week met weinig behaalde weekdoelen en voornemens. Ik vroeg mij af of dit betekent dit dat mijn voornemens voor het eerste kwartaal nu al gesneuveld zijn, terwijl we pas net een maand hebben gehad van het jaar? Een niet heel motiverende gedachte. En als ik daarop ‘nee’ moet zeggen, dan neem ik daar geen genoegen mee.

.
Voornemens hoeven niet te sneuvelen

Ik laat mijn voornemens niet sneuvelen! Denken ‘jammer joh’ dan laat ik al mijn voornemens varen, is even geen optie voor mij. Voor jou wel? Ik heb mijn voornemens erbij gepakt, gekeken wat mij te doen staat en een nieuwe planning gemaakt. Want voornemens hoeven helemaal niet te sneuvelen als het even niet zo gaat als van tevoren bedacht. Ook die van jou niet.

.
Elke dag is een herkansing

Elke dag is weer een herkansing om het anders te doen dan gisteren. Om te werken aan voornemens, zodat ze toch gehaald worden. Of op zijn minst dichterbij komen. Met die wetenschap ben ik terug gaan kijken naar wat ik al wél gedaan heb. Heb ik opnieuw bepaald waar ik nu sta en ben ik met goede moed, motivatie en nieuwe energie begonnen aan deze week.

Zijn jouw voornemens al gesneuveld? Of pak je ze er opnieuw bij en ga je ervoor?
Want ook jouw voornemens hoeven niet te sneuvelen!

.
Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

Foto: Daniel Tafjord-Unsplash

.

2 thoughts on “Sneuvelen mijn voornemens nu al?

 1. Ton

  Dag. Esmeralda. Ik heb lang na moeten denken over het begrip voornemens. In mijn werkzame – en privé leven was het woord voornemen geen item. Ik deed wat gedaan moest worden en dat was het. Ik heb wel een burnout gehad rond mijn 39e levensjaar om er achter te komen dat ik anders met met leven en werk om moest gaan. Mijn slogan toen is geworden, en daar ben ik heel gelukkig in alles mee geworden, IK DOE WAT BINNEN MIJN MOGELIJKHEDEN LIGT. Wat niet af is komt morgen. In de jaren dat ik startende leerkrachten en pabostudenten heb gecoached is dat mijn “handelsmerk” geworden. En heb ik veel startende mensen laten nadenken over de bekende : hoe hoog leg ik de lat.

  1. Esmeralda

   Dank voor je reactie, Ton.
   Hmmm… ik heb hier even over nagedacht. Mijn voornemens/doelstellingen zijn er om mezelf scherp te houden en ergens, op een ongedwongen manier, naartoe te werken. Zo voorkom ik onnodig uitstelgedrag of luiheid. Als leerkracht en coach heb je een verplichting naar anderen. In mijn geval heb ik die niet, behalve naar mijzelf. En als ik geen uitdaging voor mezelf heb in een voornemen/doelstelling, dan is de kans groot dat ik minder doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Ik vind het fijn om mezelf uit te dagen om net dat stapje extra te zetten. Ik moet er wel bij vermelden dat ik wel mijn energieflow in de gaten houd. Lukt het een dag niet, dan is dat ook goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *