Redigeren

Afbeelding bij de tekst over redigeren.

 

Iedereen maakt schrijffouten. Ik ook. Daarom schrijf ik het liefste de eerste versie van een tekst met vulpen in een mooi notitieboek. Bij het uittypen pas ik de tekst aan waar ik dat nodig vind. Zodat de tekst nog nét iets mooier wordt. Vreemd opgebouwde zinnen verander ik naar goedlopende zinnen. De schrijfstijl voer ik consequent door. En het belangrijkste: ik controleer of dat wat ik wilde vertellen er ook echt staat. Met het juiste gevoel en de juiste sfeer. En dan nog kan er een fout insluipen. Omdat ik dat lees wat er had moeten staan en daardoor niet zie dat dát er juist niet staat. Daarom laat ik graag mijn teksten lezen door een ander.

.

Ja, dat wil ik ook.

.

Jij schrijft liever je eigen teksten

Schrijf je liever je eigen teksten, omdat je dat prettiger vindt? Of omdat je er plezier aan beleeft? Of omdat je dan rustig kan nadenken wat je wilt vertellen? Het maakt niet uit wat de reden is. En laat jij je teksten dan nalezen om te controleren of dat wat je wilt vertellen ook overkomt op de lezer? Meestal is dat bij veel mensen niet het geval. Het is wel iets wat ik jou zou adviseren.
Voorkom dat je tijd stopt in teksten die niet hun doelen behalen, doordat het niet zo gelezen wordt zoals jij het bedoelde. Door je teksten te laten redigeren weet je zeker dat het zijn doel behaalt en de tekst vertelt wat jij wilt vertellen. En dat redigeren van jouw tekst, doe ik met liefde.

.

Laten we afspreken om te kijken wat mogelijk is.

.

Wat is eigenlijk redigeren

Mooi woord dat redigeren. Een echte vakterm. Terwijl ik juist adviseer om zo min mogelijk vaktermen te gebruiken, gebruik ik hem nu zelf. Ik heb nog niet een woord gevonden dat ik mooi vind als synoniem. Redigeren van teksten is niet alleen het nakijken op spelfouten, maar ook het aanpassen van de teksten.

.

Tijdens het redigeren van jouw tekst kijk ik naar:

  • spelfouten;
  • of de grammatica klopt en de zinnen lekker lopen;
  • of de tekst goed leesbaar is;
  • of de tekst past bij jou en bij jouw doelgroep;
  • of de tekst bondiger kan of juist aangevuld mag worden;
  • of de tekst vertelt wat jij daadwerkelijk wilt vertellen.

.

Ik pas de verbeterpunten aan en schrijf er een korte uitleg bij waarom ik het heb aangepast. Zodat jij kan kijken of de aanpassing past bij jou, je begrijpt waarom ik het heb aangepast. En we het er over kunnen hebben om tot een nog mooier aanpassing te komen, mocht dat nodig zijn.

.

Klinkt dit goed?

Ja, laten we kennismaken!

.

Heb je toch liever dat de hele tekst voor geschreven wordt?

Lees dan hier even verder of dit iets voor jou is.