Uitdagers van de democratie

Uitdagers van de democratie

Het is de titel van deze blog en van de aflevering van Tegenlicht op 6 februari 2017. Het is ook de titel van de eerste bijeenkomst van Tegenlicht Meetup 055. Een nieuw initiatief binnen Apeldoorn dat ik tegenkwam op Twitter. De initiatiefnemers zijn Jaap Berends en Wilco Westrik. Wilco is een mede-theaterblogger en een bekende van mij. Tijd om eens te informeren wat  Meetup 055 nu daadwerkelijk is.

.

De kennismaking

Voor ik hiernaar kon vragen, werd ik benaderd door Mans Rademaker van Mans Filmt. Hij was nog op zoek naar een gastblogger voor een nieuw initiatief in Apeldoorn. Het bleek te gaan om Tegenlicht Meetup 055. Ik wist nog steeds niet wat het was, maar de week erop zouden we elkaar zien. Dan zou hij me er alles over vertellen. Mans en Wilco vertelden mij wat Tegenlicht Meetup 055 is.

.

Tegenlicht Meetup 055

Het is een programmareeks dat ontstond in het najaar van 2013. Pakhuis de Zwijger in Amsterdam organiseerde in samenwerking met de VPRO avonden die gekoppeld zijn aan het programma Tegenlicht. Zelf zeggen zij hierover: “Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.” Inmiddels is het een landelijk concept.

.

De voorbereiding

Ik ben voor nieuwe initiatieven, het klonk interessant en ik was getriggerd. Ik wilde meemaken wat het was. Die gastblogger hadden ze gevonden. Ter voorbereiding op de avond, 22 februari, moest er nog wel wat gedaan worden. In de groepsapp zag ik hoe druk en betrokken iedereen was. Heel mooi om te zien en wat een energie. Zelf dook ik in het onderwerp, bekeek ik de aflevering waar het over zou gaan, keek waar het was en zorgde voor pen en papier.

.

De eerste Meetup 055

22 februari 2017: De eerste Meetup 055 in Apeldoorn. De locatie, Het Woldhuis, heeft voor deze meeting de juiste setting/sfeer. Bij binnenkomst zie ik een batterij aan statieven, camera’s, een fotograaf en dat is alleen nog van de organisatie zelf. Ook de pers is aanwezig met hun camera’s. De gemiddelde leeftijd is hoger dan ik had verwacht. Ik ben er nog steeds niet uit of het allemaal Tegenlicht kijkers zijn of mensen die iets vinden over de democratie.

.

Interactie

Wilco mag de aftrap doen en heet iedereen welkom. Jaap vertelt ons het progamma van de avond. We krijgen diverse presentaties afgewisseld met  filmfragmenten. Na elke presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Het gaat bij Meetup 055 voornamelijk om de interactie met de bezoekers en de sprekers. Het is mooi om te zien hoe het onderwerp leeft. Bezoekers stellen vragen aan de sprekers, aan elkaar en discussiëren in de pauze met elkaar verder.

.

De democratie

Iedereen is het er wel mee eens dat de democratie, zoals die nu is, niet geheel van deze tijd meer is. Dat de manier van stemmen ook niet meer van deze tijd is, is ook iets waar iedereen het mee eens is. Diverse mogelijkheden worden geopperd en zo komt ook het “Nieuwe kiezen voorbij. We moeten meer onze eigen initiatieven opzetten om elkaar te helpen. Zuid doet Samen en de Energiefabriek zijn daar goede voorbeelden van.

.

Meetup 055

Onder de indruk en met veel stof tot nadenken verlaat ik Het Woldhuis na de borrel. Wat een succesvolle avond, wat een grote opkomst voor een nieuw initiatief. Gelukkig is de organisatie van plan om er nog meer te organiseren. De datum voor de tweede Meetup 055 is zelfs al bekend: 22 maart 2017 met thema Duurzaamheid. Kom je ook?

.

Democratie is geen kijksport. Het is een participerend evenement. Als we niet meer participeren, houdt het op een democratie te zijn. – Michael More

.

Een S-Toure (stoere) groet,

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *