De nieuwe zijderoute

Ik zat bij de voorstelling van De Dijk, Groef, toen Huub van der Lubbe begon over het nummer Allemansplein. Het schijnt dat in de zestiger jaren Afghanistan de hemel op aarde was. Dat er veel Nederlanders naartoe gingen op vakantie. Tegenwoordig gooien we er bommen op. Huub vroeg zich af waarom en waar we mee bezig zijn. Ik moest meteen denken aan de woorden van Peter Frankopan: “Het westen kijkt niet naar het Oosten.”

.

Tijden veranderen

Tijden veranderen en we zitten nu middenin een verandering. Een verandering die door weinigen gezien wordt of niet gezien wil worden. De verschuiving heeft alleen wel grote gevolgen. Peter Frankopan wijst ons in de aflevering van Tegenlicht en in zijn boek naar de verandering die gaande is. Er is een overdracht gaande van het westen naar het oosten. Hierdoor is er, de laatste 30 jaar, een gigantische verschuiving geweest in rijkdom.

.

 Europa zal langzaam afglijden en op de knieën gaan. Dat is geen schande. – Peter Frankopan

.

Meetup055

Tijdens de Meetup055 van 3 mei 2017 werd er uitgebreid ingegaan op deze verschuiving. Hoe gaan we hier mee om? Waardoor komt het eigenlijk? Zijn we er wel bewust van wat ons aandeel hierin is? Wat betekent dit voor Apeldoorn? Ik vind het een interessant, maar moeilijk onderwerp. Het lijkt zo ver van mijn bed, maar ondertussen is het heel dichtbij. Binnen de Gemeente Apeldoorn is het een onderwerp dat al jaren speelt.

.

De Prehistorie

Peter Frankopan opent de avond met een persoonlijke boodschap aan de bezoekers van Meetup055. Zijn advies is om te luisteren naar elkaar en voor vragen mogen we hem altijd benaderen. Vervolgens vertelt Predikant Willem Smouter ons meer over de route van de religie. Tijdens de Prehistorie lag Europa voor het eerst zo open, dat  handel mogelijk was. De oorsprong van de Zijderoute begint al in die tijd.

.

Versterken handelsroute

Victor ledeboer, Gemeente Apeldoorn, vertelt dat hij samen met Johan Kruithof en de Wittenborg University naar China is geweest. Het doel is om de zijderoute met China te versterken. China is bezig met een grote industrialisatie. Wat opvalt is dat het Westen een mooie boodschap lijkt te verkopen, maar dat het Oosten het allang weet. China is innovatief, Chinezen spreken goed Engels en weten hoe e zich moeten ontwikkelen om een enorme industriële groei mogelijk te maken.

.

Wittenborg University

Maggie Feng, CEO Wittenborg University, is er vanavond samen met drie van haar studenten uit China. Ik ben verbaasd over de cijfers. Ze hebben 600 studenten uit 90 nationaliteiten. Allemaal leren ze in Apeldoorn. Internationalisatie en globalisatie zijn speerpunten van de universiteit. De studenten vertellen over hun ervaringen in Nederland, de universiteit, de verschillen tussen Noord- en Zuid China.

.

Easy Data

Niet alleen Wittenborg University werkt samen met het Oosten. Ook Rob Camerlink van Easy Data werkt samen met programmeurs uit het Oosten. Rusland wel te verstaan. Rob vertelt dat de Russen loyaler zijn dan de Nederlanders. Wij overleggen teveel en zijn minder loyaal door alle zekerheden, dan de Russen. Ook hij vertelt dat de wereld aan het veranderen is. Dat is zichtbaar in de werkrelaties en manier van werken.

.

Luister naar elkaar

Het is een avond met interessante weetjes, eye openers en een goede boodschap. Alle sprekers beamen wat Peter Frankopan ook aangeeft. Het Westen weet echt niet alles. Luister naar elkaar, respecteer elkaar en respecteer elkaars mening. Wees als Westerling niet zo arrogant door te denken dat je alles weet. Wees ervan bewust wat de veranderingen zijn en bedenk dat het Oosten straks het nieuwe Westen is.

.

De volgende Meetup055 is 13 juni in Het Woldhuis. Het is de laatste Meetup055 voor de zomerstop. Ook dit keer wordt het weer een interessante avond met als thema “It’s all in the game.”

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *