Waar luister jij naar als het even niet wil?

Waar luister jij naar als het even niet wil?

Het wil even niet zo. Alle berichten op social media over het online ondernemen, de Covid-19, het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Ik weet dat ik online zichtbaar moet zijn. In plaats dat het motiveert raak ik er overprikkeld van en sla volledig lam. Het digitale staat mij even tegen. Ik wil offline bezig zijn. En toch moet ik deze blog over muziek van mezelf schrijven. Met klassieke muziek en de tikkende regen op de ramen op de achtergrond verandert het moeten in willen.

.

Een Spotify playlist

Voor ik mijn mailbox indook opende ik Spotify. Op de een of andere manier verwerk ik mijn mail sneller met muziek op de achtergrond. Maar ik heb ook behoefte aan rust. Het werd de afspeellijst Easy Classical met de ondertitel: Take it easy with these laid-back classical tunes. Het lamgeslagen gevoel waarmee ik wakker was geworden was inmiddels veranderd in onrust. Terwijl ik mijn mailbox opschoonde, nieuwsbrieven las voelde ik de rust terugkomen. Take it easy…

.

Muziek aangeboden door de natuur

De rustige klanken, de tikkende regen op de ramen en uitzicht op een steeds voller wordende groene boom in onze tuin was eigenlijk voldoende. Ik wist dat de blog van deze week over muziek er ging komen. Ook de tikkende regen is eigenlijk muziek. Je hoeft er niks voor aan te zetten. Je hoeft alleen maar stil te zijn en te luisteren. Die vallende regendruppels op de ramen vind ik, zolang ik binnen mag blijven, altijd rustgevend. Muziek ons aangeboden door de natuur.

.

Waar luister ik naar?

Starend naar buiten herinnerde ik mij een website van het Concertgebouworkest die ik nog wilde bekijken. Een van de dingen waar ik nog steeds niet de tijd voor had genomen. Ik lees meteen de zinnen: “Een op de drie Nederlanders wil wel luisteren naar klassieke muziek, maar weet niet waar te beginnen.” Het luisteren gaat mij wel goed af. Ik weet alleen niet waar ik naar luister als ik een random playlist aanzet op Spotify. Daar wil ik verandering in brengen.

.

Waar luister jij naar?

“In deze alsmaar lawaaiiger wereld is luisteren steeds moeilijker. We worden elke dag overspoeld met informatie en prikkels.”, nog zo’n zin waar ik mij in aangesproken voelde. Deze website waarluisterjijnaar.concertgebouw.nl geeft luisteradvies. Het werkt heel simpel. Je geeft aan waar je behoefte aan hebt en zij geven je drie adviezen. Je kunt de adviezen rechtstreeks via de website luisteren of via Spotify. Ik werd er meteen blij van.

.

Even niks willen

Zo kwam het dat ik nog wat langer rondstruinde op deze website. Dat ik de website van het concertgebouworkest bezocht. En nog wat meer klassieke muziek luisterde en genoot. Extra informatie over de componist en het muziekstuk ga ik zelf opzoeken. Voor vandaag was het even voldoende om kennis te maken met deze interessante website. Want als het even niet zo wil, dan is er niks mis mee om weg te dromen bij mooie muziek en even niks te willen.

.

Klassieke muziek leert mensen beter luisteren – naar zichzelf en naar anderen.

.

Naar welke muziek luister jij als het even niet wil? Op de momenten dat je even niet zo lekker in je vel zit? Of als je rust wilt zonder stilte?

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *