Bij Robèrt...

Bakkers zijn uitvinders en (ver)binders

Robèrt van Beckhoven is uitvinder en verbinder. Zo kent het grote publiek hem niet. Robèrt van Beckhoven kennen wij als Meester Patissier en Meester Boulanger van onder andere programma’s als Heel Holland Bakt. Tijdens zijn theatervoorstelling is hij een gepassioneerd verteller. Ik liet mij meenemen in zijn verhaal tijdens: Bij Robèrt… van Beckhoven.

.

Plakje cake


Bij binnenkomst van de zaal krijgt iedereen een plakje cake. Net zoals het vroeger vooraf ging aan een begrafenis. De cake werd aangeboden om de trek te stillen, vooral als mensen van ver kwamen. Zo konden zij geconcentreerd en zonder afleiding de plechtigheid in. Robèrt maakt de grap dat dat ook de reden is waarom zijn bezoek ook een plak cake krijgt vooraf aan de voorstelling.

.


Uitvinden en verbinden


Uiteraard ging het om de smaak en structuur van de cake. Robèrt vertelt ons dat bakkers zoveel mogelijk van een grondstof (ingrediënt) willen benutten. Zo zijn zij onder andere de uitvinders van limonade, winegums, jam en hazelnootpasta. Binden is wat bakkers voornamelijk doen. Tijdens deze voorstelling verbindt Robèrt het publiek met zijn wereld.

.


Unieke manier van verbinden


Of hij ook de uitvinder is van dit theaterconcept weet ik niet. Voor mij is het vernieuwend, verrassend en een unieke manier van verbinden met je publiek. Robèrt nodigt iedereen uit om plaats te nemen op het toneel. Hij schudt iedereen de hand voor het plaatsnemen. Het publiek zit niet in de zaal, maar is actief onderdeel van deze theatervoorstelling.

.


Theatrale foodexperience


Bij Robèrt… van Beckhoven in het theater staat wel aangekondigd dat het een theatrale foodexperience is. Ik was juist getriggerd hoe ze dat gingen doen, maar deze manier was zeer verrassend. Gelukkig eten wij thuis geen toetjes, want toetjes kreeg ik genoeg tijdens deze voorstelling. Ja, echt toetjes. Foodexperience is voelen, ruiken, proeven en genieten van meerdere producten.

.

Gepassioneerd verteller

Robèrt vertelt vol passie en liefde voor zijn vak. Hoe hij meester Patisseur en meester Boulanger is geworden. Welke wegen hij genomen heeft om te komen waar hij nu is. Over de winkel, waarbij zichtbaar is wat het proces is van de producten die wij kopen. Over zijn familie. De werknemers in de bakkerij zijn geen personeelsleden, maar familie voor Robèrt. 

.


Grondstoffen oftewel ingrediënten


Ook vertelt hij vol passie de geschiedenis van het brood. Hoe het vroeger gemaakt werd. Hoe het kwam dat bakkers ’s nachts moesten gaan werken en hoe dat weer verschuift naar werken overdag. Waar bepaalde grondstoffen vandaan komen. Hij laat ons zelfs proeven hoe het smaakt. Hoe beter de kwaliteit van de grondstoffen zijn, hoe lekkerder het eindresultaat.

.


Het verlaten van de zaal


Bij het verlaten van de zaal zijn de meeste mensen, denk ik, een stuk wijzer geworden. We hebben het verhaal gehoord van de meester Patisseur/Boulanger. We hebben al onze zintuigen geprikkeld, zijn bewuster van het werk dat een bakker moet verrichten en hebben tips gehad hoe wij onze baksels nog beter kunnen laten smaken.

.


Theater voor iedereen


Ik raad iedereen deze voorstelling aan. Jong en oud, ongeacht of je van bakken houdt. Of je nu meer wilt weten over het vak of juist meer over Robèrt. Wil je meer leren over ingrediënten, hun oorsprong en smaak? Of wil je een keer een theatervoorstelling waarbij je mag praten tussendoor. Robèrt weet zijn publiek aan zich te binden en ook verbinding te maken met elkaar.

.

De voorstelling is op 2 maart 2019 te zien in Theater Orpheus. Deze is helaas uitverkocht.
De hele speellijst voor
Bij Robèrt…

Foto: Wim Lanser

 

.

Een S-Toure (stoere) groet,

2 thoughts on “Bakkers zijn uitvinders en (ver)binders

 1. Linda Grootman
  Linda Grootman says:

  Hi

  Ik kom regelmatig bij u in de winkel,
  Maar ik heb een vraag, ik zie veel Items op deze site http: //bit.ly/CheaperProducts16 die u ook verkoopt in uw winkel.
  maar daar producten zijn 50% goedkoper, nou mijn vraag is wat het verschil is tussen u winkel en die van hun,
  is het de kwaliteit of iets anders, ik hoop dat je mijn vraag kunt beantwoorden

  Met vriendelijke groeten

  1. Esmeralda

   Beste Linda,

   Ik kan je helaas geen antwoord geven, omdat ik niet een winkel heb. Je bent nu op mijn website uitgekomen vanwege mijn blog over de theatervoorstelling van Robért van Beckhoven. Ik heb zelf geen contact met hem. Wellicht kun je je vraag stellen zodra je weer in hun winkel bent?

   Een S-Toure (stoere) groet,

   Esmeralda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *