The making off

The making of: The Addams Family musical

De aankondiging hangt al geruime tijd in de stad. Op social media komen ze continu voorbij. Op 2 december jl. werd de langste commercial ooit uitgezonden voorafgaand aan het NOS journaal van 20.00 uur. Misschien heb je het wel gezien. Deze week komt The Addams Family naar Apeldoorn en neemt ons mee in hun wereld. Ik mocht al kennis maken met deze familie tijdens de pers preview in Schouwburg Hengelo. Een bijzondere ontmoeting die mij een kijkje gaf in de keuken van deze populaire familie.

.

Kijkje in de keuken

Niet letterlijk een kijkje in de keuken. Hun eetgewoontes zijn nogal bijzonder en ik geloof niet dat ik daar gelukkig van word. Het zou mijn allereerste pers preview zijn. Ik vroeg op social media wat jullie zouden willen weten van deze cast. Diverse vragen kwamen binnen, maar stellen kon ik ze niet. De oorspronkelijke pers preview was afgelast. In plaats daarvan kreeg ik samen met de Apeldoornse fotograaf Gerard Oltmans een rondleiding door de productie van deze musical. Het kijkje in de keuken werd een kijkje achter de schermen.

.

De rechten van een musical

Ik ontmoette Gerard Oltmans in de lobby van de schouwburg. Daar werden we opgehaald door onze contactpersonen van Schouwburg Orpheus, Marina en Patricia. Marnix Bezembinder is verantwoordelijke voor Press & Publicity van Tec Entertainment. Marnix vertelde ons wat er komt kijken bij deze productie. Iets waar wij als bezoekers niet bij stilstaan zijn de rechten die verbonden zijn aan een voorstelling. Vooral de speciale rechten om de musical te mogen herschrijven zijn van groot belang. Zo worden typische Amerikaanse dingen vervangen voor Nederlandse.

.

Twee jaar verder

Tijdens het ‘verkrijgen’ van deze rechten gebeurt er al veel ter voorbereiding voor deze productie. Er wordt nagedacht over het decor, de kostuums voor de personages, de theaters waar de voorstelling te zien is, het transport en de cast. Elk onderdeel heeft zijn eigen team dat met elkaar de omlijsting van de voorstelling moet gaan neerzetten. Er wordt nagedacht, ontworpen en uitgevoerd. Het gehele proces heeft twee jaar gekost voor er daadwerkelijk gezocht kon worden naar een geschikte cast. Een cast die het decor, de kostuums en de musical tot leven brengt op het toneel.

.

De cast

Marnix Bezembinder vertelde ons dat ze voor een aantal rollen een acteur of actrice in gedachten hadden. Deze acteurs/actrice werden benaderd. Voor andere rollen zijn er audities. Er was zelfs een plan B mocht er geen geschikte kandidaat zijn voor een speciale rol. Chemie tussen sommige spelers is van groot belang. Wednesday (Marjolein Teepen) wordt verliefd op Lucas (Terence van der Loo) in de musical. Zonder chemie zou dat nooit realistisch gespeeld kunnen worden en dat zien wij als publiek. Ook daar wordt opgelet tijdens het samenstellen van de cast.

.

Tijd voor repeteren

The Addams Family heeft een dijk van een kast. Er is gekozen om geen stagiaires in te zetten, maar gebruik te maken van allemaal professionele acteurs/actrices. Johnny Kraaykamp, Pia Douwes, Marjolein Teepen, Martijn Vogel, Irene Kuiper en Tony Neef zijn de gezinsleden Addams. In zes weken tijd hebben zij zich de hele musical eigen moeten maken. Wat overigens ook geldt voor de overige acteurs en actrices. Zes weken lang, zes dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot in de ’ avond werd er gerepeteerd. Zelfs tijdens de periode van de try-outs werden er nog aanpassingen gedaan.

.

De kostuums

Aanpassingen in tekst, plaats op het podium en in de kostuums. Tijdens onze rondleiding spraken wij met de vrouwen die verantwoordelijk zijn voor de kostuums. Alle kostuums zijn op maat gemaakt. Alle onderstudy’s (invallers) krijgen hun eigen jurk en natuurlijk gaat er soms ook nog weleens wat stuk. Er werd nog volop gewerkt aan de kledingstukken, net zoals aan de pruiken. Wist je dat elke pruik elke avond gewassen wordt en de volgende dag weer opnieuw in model gebracht wordt? Ik wist niet wat ik hoorde. Geloof mij die pruiken zijn kunstwerken op zich.

.

Het decor

Net zoals ook het decor een waar kunstwerk is. De hele productie wordt in zes vrachtwagens van theater naar theater gebracht. Er zijn twee volle dagen nodig om het decor op te bouwen en werkend te hebben. Wij spraken met Pim, de assistent stage manager en verantwoordelijke voor de autocue. Waarbij met de autocue de bewegende decorstukken wordt bedoeld. Op het juiste moment het juiste decorstuk omdraaien, zonder dat er iemand geraakt wordt. Klinkt makkelijk, maar het is precisiewerk.

Ik kan nog uren doorvertellen. Maar ik denk dat je inmiddels wel begrijpt dat ik zeer onder de indruk de schouwburg verliet. Ik tel de dagen af voor mijn volgende bezoek aan deze familie. Uiteraard vertel ik jullie ook hoe dat was. Een ding is zeker. Deze productie draagt niet voor de niks de naam: grootste reizende productie van Nederland.

.

The Addams Family musical is grotesk!

De musical is van 5 december t/m 16 december te zien in Schouwburg Orpheus. Tickets zijn nog te boeken.

Foto is gemaakt door: Gerard Oltmans

.

Een S-Toure (stoere) groet,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *