Recyclen is niet je afval dumpen. Een schone afvalscheidingsplek.

Recyclen is niet je afval dumpen.

Global Recycling Day oftewel Internationale dag van het recyclen viert vandaag zijn vijfjarig bestaan. De dag werd in 2018 in het leven geroepen om iedereen bewuster te maken van de hoeveelheid afval die wij produceren. En om men aan te moedigen om minder afval te produceren door spullen te hergebruiken, recyclen. Nu wordt er al genoeg over geschreven en ben ik echt niet super goed in afvalscheiding en recyclen, maar ik doe mijn best. Deze dag is wel een mooi excuus om een ergernis bespreekbaar te maken.

.
De ergernis die steeds groter wordt

Toen bij ons in de buurt een plek werd ingericht met diverse ondergrondse containers voor afvalscheiding was ik eigenlijk heel blij. Een plek waar je zo al je gescheiden afval in een keer kwijt kan. Eerlijk gezegd ging ik daar met plezier naartoe om mijn steentje bij te dragen aan afvalscheiding en het recyclen van producten/grondstoffen. Maar die blijheid was snel over toen ik zag dat er met regelmaat plastic in het kanaal dreef afkomstig van die plek. En te moeten zien hoeveel er naast de containers lag in plaats van erin. Waarom?

.
Zelden zo netjes

Toevallig dat alles net was opgeruimd toen ik deze foto ging maken. Maar ik tref het zelden zo netjes aan. Laatst waren niet eens de containers nog zichtbaar, doordat het overladen was met allemaal afval. Waarom? Ik begrijp niet dat je thuis de moeite neemt om je afval te scheiden, dat meeneemt naar de containers om het er vervolgens naast te zetten. Met gevolg dat het afval alle kanten op waait en het een grote rotzooi wordt. Dat is toch niet meewerken aan recycling van materialen? Meewerken aan een duurzamere wereld en beter klimaat?

.
Een schuur vol spullen

Ik begrijp dat echt niet en ik erger mij er vreselijk aan. Nu gooi ik ook niet altijd alles in de juiste container. Maar ik doe het er wel in! Thuis hebben wij een schuur vol spullen. De Stoere vent ziet in heel veel dingen nog wel iets. Hij gooit zelden iets weg. En hij gebruikt het ook. Als ik iets nieuws bedacht heb of er gaat iets stuk, dan wordt het zelf gemaakt of gerepareerd. Ik vind zo’n volle schuur vaker niet fijn dan wel. Maar het geeft zoveel voldoening om iets zelf te maken én te weten dat ik van iets ouds iets nieuws heb gemaakt.

.
Zullen wij de wereld opgeruimder houden

Als wij nu allemaal iets bewuster omgaan met onze spullen, kijken of ze te hergebruiken zijn. Iets minder te kopen en ons afval gescheiden in de containers te stoppen, zou de wereld dan niet opgeruimder zijn? Zouden we de wereld dan niet iets mooier maken? Ik denk van wel. En zo moeilijk hoeft het niet te zijn om onze afvalstroom te verkleinen, iets duurzamer te gaan leven en iets meer rekening te houden met ons milieu.

Mocht je niet goed weten hoe, dan bij deze een paar tips:

 1. Probeer minder te kopen.
  Koop alleen dat waar je echt blij van wordt en blijft op de langere termijn.
 2. Koop zoveel mogelijk lokaal.
  Dat scheelt enorm veel transport- en verpakkingsmaterialen.
 3. Koop producten zonder of met zo min mogelijk verpakking.
  Scheelt weer in de afvalstroom.
 4. Maak gebruik van herbruikbare verpakkingen.
  Denk o.a. aan herbruikbare bakjes, boodschappentassen en drinkflessen.
 5. Hergebruik zoveel mogelijk je spullen.
  Bevalt het niet meer? Kun je het dan zo veranderen dat het wel weer bevalt?
 6. Koop tweedehands.
 7. Doe je afval weg waar het hoort:
  In de daarvoor bestemde containers of lever het in bij een recycleplein.

Laten wij met elkaar de wereld een beetje meer opgeruimder en schoner houden. Vind je ook niet?

Happy Global Recycling Day.

.
Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *