Afbeelding van het boek The Magic en de Daily Goal Setter.

Hoe dankbaar ben jij?

Hoe dankbaar ben jij? Het is misschien een vreemde vraag. Of misschien vraag je je af in welk opzicht ik dat bedoel. Nou, dat bedoel ik op alle gebieden van je leven. Ben jij iemand die voor de kleinste dingen dankbaar is of daar niet bewust bij stilstaat? Het is geen verwijt en er is ook geen goed of fout. Het onderwerp ‘dankbaar’ kwam de afgelopen twee weken op verschillende manieren op mijn pad. Waardoor ik mij nogmaals besefte hoe belangrijk dankbaarheid voor mij is.

.
Dankbaarheidsdagboek

Jaren geleden toen het even niet zo lekker met mij ging, luisterde ik naar een podcast van Pieter Henzen van Puurst. Het ging over dankbaarheid en het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het heeft mij toen enorm geholpen. Het is een soort dagboek dat je bijhoudt. Je schrijft elke dag tien dingen op waarvoor je dankbaar was die dag. Dat kan iets kleins of groots zijn. Iets waar jij oprecht dankbaar voor bent.

.
Klein gevaar

Er zit alleen wel een klein gevaar aan: het is verslavend.
Inmiddels zijn we jaren verder en schrijf ik nog steeds dagelijks zes dingen op waar ik dankbaar voor ben. Nu met de uitleg waarom ik er ook dankbaar voor ben. En ik ben alles veel positiever in gaan zien. Een probleem, een nare ervaring? Ik zie er ook het goede van in. Niet iedereen is mij daar even dankbaar voor, maar het helpt om te relativeren en om niet in een slachtofferrol te komen.

.
Waarom nog maar zes dingen

Waarom ik geen tien dingen meer opschrijf? Omdat er geen einde komt aan de lijst met dankbaarheid. In mijn Daily Goal Setter planner is er ruimte voor drie dingen. En dan schrijf ik er nog drie in mijn dagboek. Anders blijf ik schrijven. Probeer het maar eens. In het begin lijkt het lastig en dan komt er een punt dat je overal wel bewust dankbaar voor bent. De reden dat ik weer herinnerde hoe ik er ooit mee begonnen was kwam door een bijna ruzie met mijn neef.

.
Mijn neef en ik

Ik heb best veel neven en nichten. En daarvan is er een neef tegen wie ik alles kan zeggen zonder hem te beledigen. Of dat hij mij stom vindt. Met situaties gaan we verschillend om en dan komen we tot de conclusie dat we 9,5 van de 10 keer hetzelfde over iets denken of dezelfde mening hebben. Alleen gebeurde er nu iets wat ik al die tijd voor onmogelijk had gehouden: hij interpreteerde mijn bericht verkeerd, waardoor ik hem beledigde en er bijna een ruzie ontstond.

.
Ruzie via de Whatsapp

Ik stuurde hem een app. Geen idee wat het was. Een of ander grapje omtrent de Covid, denk ik. Want ik kreeg een pleidooi van cijfers, bronvermeldingen en linkjes terug. Iets waar ik totaal geen tijd in wil stoppen en dat liet ik hem ook weten…zeg maar…zonder blad voor mijn mond te nemen. Doordat we ieder vanuit een ander perspectief dachten werd mijn bericht helemaal verkeerd ontvangen. Inmiddels kan ik er om lachen en ik weet zeker dat hij dat ook kan.

.
Onderzoeken en cijfers

Na wat over en weer appen bleek wat er aan de hand was. Ik was druk met herstellen en zoeken naar mogelijkheden wat wél kon. Was hij in de onderzoeken en cijfers gedoken. Iets waar hij niet vrolijk van werd en door zijn werk zelfs wat somber. Hij schreef dat hij het lastig vond om het los te laten. En toen moest ik meteen denken aan mijn dankbaarheidsdagboek. Hoe het mij geholpen had om weer te focussen op het positieve.

.
The Magic

Ik heb hem dat meteen geappt met de tekst dat ik hoop dat hij er iets aan heeft. Vervolgens sloeg ik het boek The Magic van Rhonda Byrne open: een heel boek over dankbaarheid. Zij schrijft: ‘want wie dankbaar is zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn. Maar wie niet dankbaar is zal zelfs het laatste worden ontnomen.’ En ‘Vanzelfsprekendheid resulteert in klagen en in negatieve gedachten en woorden.’ Mooier kan ik het niet zeggen.

Dus hoe dankbaar ben jij?
Heb je het zwaar, ben je somber of weet je het gewoon even niet? Misschien is een dankbaarheidsdagboek iets voor jou.

Ik wens je veel dankbaarheid.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *