Afbeelding van DeathtoStock bij het blog International Information Overload Day.

International Information Overload Day

20 Oktober is de dag van International Information Overload Day. Dit deed me terugdenken aan een van mijn bezoeken aan mijn fysiotherapeut.
Die dag zaten we in een andere behandelkamer dan anders. We zaten tegenover elkaar met tussen ons in een bureau. Net als altijd vroeg hij mij hoe het ging na de vorige behandeling.

.
Fysiek ging het wel.

‘Maar ik heb het gevoel alsof ik overspannen begin te raken’, zei ik hem. Ik ben nog nooit overspannen geweest, weleens dichtbij gezeten, maar op tijd aan de rem getrokken. En nu ervaarde ik net zoiets en dat voelde vreselijk. ‘Dan moet je minder doen,’ was zijn antwoord. Verbaasd keek ik hem aan. ‘Nog minder doen? Ik doe bijna niks, omdat ik nog steeds niet veel kan.’ ‘Ja’, zei hij en vervolgde ‘Dat wat je nu doet is toch echt te veel.’

.
Ik snapte er niks van.

Voor mijn operatie werkte ik 40 uur in de week, had een druk sociaal leven, sportte en was altijd bezig. Ik had net tien weken op een bedje gelegen en was net een beetje in beweging. Meer dan mijn fysio-oefeningen, stukjes buiten wandelen en mijn eigen brood smeren deed ik eigenlijk niet. Hoe kan dat nu te veel zijn? Gelukkig volgde er een hele goede uitleg. Zo eentje waar ik vandaag de dag nog elke dat iets aan heb als het even niet meer gaat.

.
Mijn zenuwstelsel functioneert niet meer goed.

Tijdens de operatie heb ik een zenuwbeschadiging opgelopen en dat zorgt ervoor dat mijn zenuwstelsel niet meer lekker functioneert. Alle prikkels worden nu niet meer goed verwerkt en dat zorgt voor overprikkeling. Ik heb dus niet alleen pijn, maar ben ook snel overprikkeld. Het leven dat ik had, kan simpelweg niet meer. Maar overprikkeling is een ingewikkeld iets en ook niet altijd begrijpelijk voor mensen die er geen ervaring mee hebben. Wat begrijpelijk is.

.
Wat overprikkeling is.

Staat op de website van de Hersenstichting duidelijk en mooi omschreven. Ik citeer de eerste alinea:

‘Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Dit noemen we externe prikkels. Ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels; zogenaamde interne prikkels. Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn. Bij overprikkeling worden prikkels niet goed verwerkt. Je kunt dan veel meer prikkels ervaren dan normaal of het kost meer moeite om prikkels te verwerken.’

.
Prikkels zijn stukjes informatie.

En we krijgen tegenwoordig nogal wat binnen aan informatie. Televisie, radio, Whatsapp-berichten, online kranten, nieuwbrieven, e-mail en het internet. Allemaal digitale prikkels oftewel data die kunnen zorgen voor een information overload, een overweldiging aan informatie. Iets dat onschuldig lijkt, omdat al die informatie zo belangrijk lijkt (FOMO). Maar wel kan leiden tot serieuze fysieke en mentale klachten.

.
International Information Overload Day.

Is in het leven geroepen door Jonathan Spira in 2009 om meer bekendheid te geven aan de dagelijks overweldiging aan informatie. Informatie overload vermindert ons vermogen om goed te kunnen functioneren. Wat weer kan leiden tot het maken van slechte beslissingen, zowel zakelijk als privé. En zelfs tot het onvermogen om überhaupt nog beslissingen te kunnen nemen. Met eventueel een burn-out tot gevolg bij aanhoudende informatie overload.

.
Tips wat je vandaag kunt doen:

  1. Tijd voor een digitale pauze.Neem vandaag eens pauze van je smartphone, laptop, tablet en/of andere device. Wees vandaag eens bewust van de dingen die je offline doet. Voelt misschien een beetje vreemd, maar het is zeker de moeite waard.
  2. Tijd voor een evaluatie.Hoe voelt zo’n digitale pauze voor je? Kun je eens bewust en eerlijk kijken naar je digitale gewoontes? Is dat ook daadwerkelijk de hoeveelheid tijd dat je eraan wilt besteden? En is alle informatie die je ontvangt en verzend ook bruikbaar? Heb je dat echt nodig of kan het ook minder?
  3. Tijd om echt in gesprek te gaan.Ga vandaag eens ‘echt’ in gesprek met iemand in plaats van te communiceren via je scherm. Op scherm lezen we alleen de woorden die iemand typt. Maar tijdens een ‘echt’ gesprek is er meer dan alleen de woorden die iemand spreekt, zoals de intonatie en de lichaamstaal.

.
Hoe kun je informatie overload voorkomen?

  1. Geen alarm of bliepjes meer.Zet al je alarm, bliepjes of signalen uit die je nu ontvangt als je een nieuw bericht of e-mail ontvangt. Ineens is het een stuk rustiger en word je minder afgeleid door al die geluidjes, die je toch nieuwsgierig maken naar wat je ontvangen hebt.
  2. Sluit je mailprogramma.Sluit je mailprogramma af als je er niet mee bezig bent. En leer jezelf aan om een paar keer per dag je mail te checken. Wat je doet in de tussentijd? Datgene waar je mee bezig bent. Het zorgt voor minder afleiding en je krijgt je taken sneller af.
  3. Bepaal het zelf.Bepaal zelf wanneer je je e-mail, Whatsapp leest of sociale media bekijkt. Meestal als we een signaaltje horen gaan we er meteen iets mee doen. Maar nu je dat uit hebt staan, is het geheel aan jou wanneer je iets leest. En wanneer je er antwoord op geeft. Je hebt de controle over jouw device en niet andersom.
  4. Wees selectief.Wees selectief in welke informatie je tot je laat komen. Je hoeft echt niet alles te weten en bang te zijn dat je iets mist. Als het belangrijk is, komt het echt wel naar je toe.
  5. Stel schermtijd in.Stel je schermtijd in op je device. Ik vond dat ik veel te veel op mijn telefoon keek naar sociale media, Whatsapp enzovoort. Tot ik mijn schermtijd instelde. Nu zit ik niet meer op mijn telefoon dan dat ik wil. Want als mijn schermtijd in zicht komt krijg ik een melding. Ik heb het zo ingesteld dat ik niet langer dan een bepaalde tijd besteedt aan sociale media én ook een totale schermtijd. Ideaal.

Wat ga jij doen om niet overweldigd te raken door alle informatie?

.
Een S-Toure (stoere) groet,

.
Handtekening Esmeralda

 

 

 

Bronnen:
https://www-techtarget-com.translate.goog/whatis/definition/information-overload
https://nationaltoday.com/information-overload-day
https://www.daysoftheyear.com/days/information-overload-day

Foto: https://www.deathtothestockphoto.com/


Fo.

.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *