Hoe red de Apeldoorner de wereld

Hoe redt de Apeldoorner de wereld.

Het is de tweede editie van Tegenlicht Meetup 055. Dit keer is het thema “Hoe duurzaam zijn wij Apeldoorners?” De avond staat in het teken van duurzaamheid en hoe Apeldoorners daar mee om gaan. Maar wat is eigenlijk de definitie van duurzaamheid? Ik kan het niet vinden in de Van Dale, maar ook niet op Wikipedia. Duurzaam staat voor langdurig, weinig aan slijtage of bederf onderhevig, het milieu weinig belastend (Bron: Van Dale 1994).  Duurzaam hoeft niet alleen te gelden voor het milieu. De definitie op wikikids.nl vind ik het mooist omschreven: Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Dát is precies waar deze avond om gaat.

.

Omgaan met duurzaamheid

Vraag aan iemand wat hij/zij verstaat onder duurzaamheid en je krijgt de meest uiteenlopende verhalen. Zo blijkt ook uit woorden die de bezoekers bij binnenkomst op een bord hebben geschreven. Iedereen gaat andersom met duurzaamheid, de één wat bewuster dan de ander. Over het algemeen draait het bij de bezoekers allemaal om hetzelfde: geen onnodige verspilling en geen onnodige belasting van het milieu. Waarbij ieder dat op zijn eigen manier doet. Hoe de bezoekers ermee omgaan varieert van afvalscheiding, het op maat kopen van groenten en fruit, zonnepanelen tot de bewuste aanschaf van de shampoo en doucheschuim. De microplastic deeltjes die sommige shampoos en doucheschuimen bevatten zijn immers ook belastend voor ons water.

 

Duurzaamheid gebeurt niet door anderen, maar door jezelf. – René Oostenenk

.

De sprekers

We hebben vanavond vijf sprekers die ieder anders omgaan met duurzaamheid. Zij het uit privé oogpunt of zakelijk. Alhoewel duurzaamheid, volgens een bezoeker, in de mens zit en gaat om de mindset. Het onderscheidt tussen privé en zakelijk gaat daarmee verloren. Zo leren leerlingen die Het Woldhuis bezoeken over de kringloop van de natuur. Zij leren waarom de natuur zo belangrijk is en waarom we daar zuinig op moeten zijn. Voor Ton Wulferink gaat duurzaamheid over het delen van spullen.  Waarom zou je iets kopen als je het ook van elkaar kan lenen. Peerby.com en Snapcar zijn daar mooie voorbeelden van. Zij maken het mogelijk om op een laag drempelige manier iets van elkaar te kunnen lenen. Ook wijst hij ons op het recyclen van spullen. Denk aan een Foenix.

.

Duurzaam leven is een proces en gaat niet van de één op de andere dag. Het gaat om bewustwording van wie je bent, wat je doet  en waar je mee bezig bent. – Maria Lanting

.

Duurzaamheid op grotere schaal

Duurzaamheid gaat ook over vervoer en wonen. Robert Mulder, CRE, vertelt over hoe zij een vliegwiel hebben ontwikkeld die de remenergie van voertuigen omzet in energie voor de aandrijving. Hiermee kun je al 45% diesel besparen. Marjolein Tillema, regisseur Kerschoten Energie Neutraal, vertelt ons over de wijk van de toekomst. In Apeldoorn is dat Kerschoten, de eerste wijk die energiecentraal en energieneutraal is. Dit is mogelijk door de zonnepanelen op omliggende gebouwen te plaatsen in plaats van op je eigen woning.  Martijn Monné is samen met een aantal mensen die werkzaam zijn in de bouw een Tinyhouse aan het ontwikkelen. Dit is een kleine woning, die maximaal benut kan worden. Qua leven en qua duurzaamheid.

.

Nooit uitgesproken over duurzaamheid

Het is jammer dat er een einde moet komen aan de avond. Er is zoveel te bespreken en we kunnen zoveel van elkaar leren over hoe je duurzamer kunt leven. Ik heb vanavond in ieder geval weer heel veel geleerd. Gelukkig borduurt Tegenlicht Meetup055 nog even voort op dit onderwerp. In de bijeenkomst van 12 april gaan ze het hebben over Groene dromen, afval = voedsel.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *