Foto van een leeuw en leeuwin als illustratie van hoe goed ken je je partner?

Hoe goed ken jij iemand?

Hoe goed ken jij iemand? Of denken wij iemand goed te kennen?
Enige tijd geleden had ik een vriendin aan de telefoon. Zij maakte een opmerking over haar man wat mij aan het denken zette. In de manier waarop zij die opmerking uitsprak hoorde ik een soort van verbazing en geruststelling. En juist haar verbazing verbaasde mij weer. ‘Ja, natuurlijk heeft hij dat. Iedereen heeft dat, dus waarom zou jouw man dat niet hebben. En waarom weet je dat niet van je eigen man?’ ging er door mijn hoofd terwijl zij door praatte.

.
De herinnering aan dat ene weekendje weg

Na het beëindigen van dat telefoongesprek dacht ik er nog verder over na. Hoe goed kennen wij elkaar nu echt? Ik herinnerde mij nog een weekendje weg met familie en vrienden, inmiddels jaren geleden. Ik weet niet eens meer waarheen. Wat ik mij nog wel herinnerde was de opmerking van mijn toenmalige vriend. We zaten niet echt meer op een lijn. Ik was nog niet zolang geleden begonnen met ondernemen, waardoor ik nieuwe inzichten kreeg. Meer uit mijn comfortzone trad en een andere mening ging vormen.

.
Zo ken ik je weer

Ik had mij dat weekend voorgenomen om mijn mening voor mezelf te houden. De meningen van anderen aan te horen en te reageren zoals paste binnen het verwachtingspatroon. Aan het einde van dat weekend zei hij: “Zo ken ik je weer.” Het voelde kwetsend en zorgde voor verwarring bij mij. Want wie kende hij dan? Wie was ik echt? De vrouw die alles stilzwijgend aan hoort en haar meningen inslikt, zoals ik als kind deed? Of de vrouw die zich aan het ontwikkelen was en zich niet langer wilde aanpassen aan het verwachtingspatroon van een ander?

.
Je bent aan het worden wie je bent

Waarvan dat verwachtingspatroon een aanname van mij was. Maar blijkbaar voldeed aan de verwachting van mijn toenmalige vriend. Toen ik het voorval aan een vriendin vertelde en haar vroeg wat er gebeurde. Gaf zij mij een antwoord dat ik nooit meer zal vergeten. Zij zei: “Je bent aan het veranderen. Je bent de vrouw aan het worden die je diep van binnen bent. Dat heeft invloed op de mensen om je heen. En het is de vraag of zij met je meegroeien of niet.” Tot op de dag van vandaag ben ik haar dankbaar voor die woorden.

.
Iedereen verandert

Ik ben niet de enige die zich ontwikkelt en verandert. Dat doet iedereen door de levenslessen die wij leren, de gebeurtenissen die wij meemaken en de kennis die wij tot ons nemen. Meestal hebben wij zelf wel in de gaten dat wij veranderd zijn. Maar zien anderen dat wel aan ons, zoals onze partners? En zien wij dat ook bij anderen? Of vullen wij nog steeds de meningen van anderen in gebaseerd op eerdere ervaringen zonder ons af te vragen of de ander er nog steeds zo over denkt. Het doen van aannames is iets waar wij als mens goed in zijn.

.
Wij denken iemand te kennen

Ik denk dat wij vooral denken dat we iemand binnenste buiten kennen. Terwijl wij nooit iemand 100% kunnen kennen. De ervaringen van gisteren maken van ons al een ander persoon vandaag. Je kunt wel een inschatting maken over hoe iemand zal reageren, maar zelf check ik vaak nog even of de ander er nog steeds zo instaat of er misschien anders over is gaan denken. Helemaal bij de stoere vent doe ik dat. Want niks is makkelijker dan het beeld van iemand te onthouden zoals hij/zij ooit was en de kleine ontwikkelingen bij de ander niet te zien.

.
Vraag je eens af

Misschien wel juist bij je partner, omdat je elkaar elke dag ziet. Vraag je eens af hoe goed je iemand kent. Check wat vaker of je aannames wel kloppen, zodat je een ander ook écht leert kennen. En de ander ziet zoals de persoon nu is. Niet zoals hij/zij ooit was. Door oog te hebben voor elkaar, elkaars ontwikkeling en minder aannames te doen hoeven wij niet meer verbaasd te zijn over dingen waar we niet verbaasd over horen te zijn. Ik denk dat wij daarmee de wereld wat liefdevoller maken en elkaar in elkaars waarde laten. Wat denk jij?

En wat die vriendin van het telefoongesprek betreft. Ik heb mijn verbazing voor mij gehouden en gevraagd of het kan dat zij daar beiden anders over denken.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

 

Foto: Pixabay

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *