Dit is Jeroen van der Boom

Dit is Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom in het theater? Het verraste me bijna net zo erg als het nieuws dat hij deelgenoot werd van de Toppers in 2008. Natuurlijk weet ik wel dat hij zanger is, maar ik zie hem voornamelijk als die leuke presentator van diverse programma’s. Daarbij moet ik bekennen dat ik wel een enorme muziekliefhebber ben, alleen…tja…niet van zo van de Nederlandstalige. Mijn nieuwsgierigheid is wel gewekt. Hoe gaat die presentator en Topper het doen in het theater?

.

Topper

Tijd om mijn vriendin,  die wel bekend is met de Nederlandstalige muziek, mee te nemen naar het theater. Dankzij haar ben ik niet helemaal een onbekende in de Nederlandstalige muziekwereld. Zodra we in de stoelen zitten bekennen we elkaar dat we het repertoire van Jeroen niet kennen. Ach, het komt vast goed. Laten we eerlijk zijn, Jeroen is één van de Toppers. Het valt ons op dat de leeftijd van de bezoekers erg hoog is. Verwonderd kijk ik haar aan en stel de vraag “Waar zijn de jonge meiden die gillend weg zwijmelen bij de aanblik van Jeroen?”

.

Huiskamer of donkere kroeg

Op het moment dat Jeroen het podium op komt wordt er wel degelijk gegild. In ieder geval door de rij vrouwen achter ons. De sfeer is los, het decor is eenvoudig. Jeroen wil een soort van huiskamersfeer creëren met interactie met het publiek. Ik vind het meer het sfeertje van een gezellige bruine kroeg. Het publiek kletst zachtjes met elkaar tijdens de show, er worden foto’s gemaakt met mobieltjes, de nummers worden meegezongen. Alleen ontbreken de bitterballen en het bier. Ik vind dat toch wel horen bij Nederlandstalige muziek. Net als het kunnen dansen op de muziek. Helaas gaat dat hier wat lastiger.

.

De nummers

Het publiek blijft netjes zitten en swingt, op hun stoel, mee op de muziek. Op het moment dat Jeroen vraagt om mee te dansen staat iedereen op. En ja hoor, die heupen gaan zeker los. Het is jammer dat hij er om moet vragen, want het zijn over het algemeen swingende nummers. Soms gemixt met een Engelstalig nummer op een manier dat ik niet verwachtte. Het nummer van Gary Moore ‘Still got the blues’ zou ik bijvoorbeeld niet bedenken in combinatie met ‘Het is over’. Er wordt niet alleen gezongen, het is tenslotte theater en niet een concert. Hij vertelt hoe nummers tot stand zijn gekomen en hoe hij de artiest is geworden die hij nu is. Met iets meer achtergrond worden de nummers toch wel specialer, vind ik.

.

Lieveling

Neem bijvoorbeeld het nummer “Lieveling”. Het is een grote hit geworden, maar wist je dat er over gezegd is dat het teveel een Jeroen Plaat is. Een Jeroen plaat is te veel energie, slechte tekst en niet meer anno nu. Mijn toevoeging hieraan is dat het (bijna) altijd over de liefde gaat. Als het je eerste date is of als je relatie net uit is, dan zou ik niet gaan. In beide gevallen kan het wat ongemakkelijk zijn. Ben je al wat langer bij elkaar, heb je zin in een avondje liefde, een gevoelige snaar die geraakt wordt, humor en feest. Koop dan meteen een kaartje!

.

Dus dit is Jeroen van der Boom

Een leuke, veelzijdige vent. Hij kan presenteren, liedjes schrijven, zingen en weet hoe je sfeer moet neerzetten. Of het nu gaat om iets gevoeligs of feestelijks, in een Arena of kleine setting. Hij weet precies de juiste sfeer te creëren. Zijn stem is warm en klein in het theater en groots met de Toppers. Hij weet zijn publiek te raken, mee te nemen en deel te maken van zijn theatershow. Voor de mensen die vinden dat zijn teksten slecht zijn…misschien moet je eens goed luisteren. Er zit een mooie boodschap in verborgen. Laat je zakken in de theaterstoelen van Orpheus en luister eens een keer echt naar Jeroen.

Jeroen van der Boom staat 10 maart 2017 met zijn band in Theater Orpheus.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *