Een foto van een cadeautje behorende bij de blog 'Wat kun je teweegbrengen bij de ontvanger.

Wat kun je teweegbrengen bij de ontvanger?

Het was een willekeurige donderdag. Toen er een pakje in de brievenbus zat. Het was aan mij gericht en ik herkende meteen het handschrift. Het handschrift van de vrouw die mijn moeder zou moeten zijn. Geïrriteerd dat zij mijn adres had legde ik het aan de kant. Tot ik bedacht dat onze bedrijven op dit adres staan. Mezelf afvragend wat er nog van mij in haar bezit kon zijn opende ik het toch maar.

.

Een onaangename verrassing

Het bleek een cadeautje te zijn met een brief bestaande uit 5 A4’tjes. Zij had het geschreven en gekocht voor mijn 40ste verjaardag. Een leeftijd die voor veel mensen speciaal is. Terwijl ik er zelf helemaal niks mee heb. En na deze onaangename verrassing al helemaal niet. Want een onaangename verrassing was het. Ik heb al 13 jaar geen contact met haar en dat is niet voor niks.

 

.
De ondertekening zorgde voor boosheid

Ik las de eerste alinea en de afsluiting van de brief. En daar stond het: je moeder. De brief was handgeschreven ondertekend met ‘je moeder’. Verontwaardigd maakte een enorme boosheid meester van mij. Hoe durfde zij? Waar haalde ze het lef vandaan om dat onder de brief te zetten? Zij was het nota bene die hardop zij dat ze mijn moeder niet was. En dan wel een brief daarmee ondertekenen? Dat begrijp ik niet.

 

.
Hoe ontvangt de ontvanger het

En daarmee komen we bij mijn punt. Ben je bewust van hoe je communiceert en wat dat bij de ontvanger teweeg kan brengen? Denk je daar weleens bij na? Wat is de gedachtegang om je eigen gevoelens op te schrijven en dat onaangekondigd bij iemand te droppen? Ik weet het antwoord niet, want dat zal voor ieder anders zijn. Daarin is niks goed of fout. Ik denk dat het wel goed is om eens bewust stil te staan wat het met de ontvanger kan doen.

.

Probeer er eens over na te denken

Misschien kom je dan tot de conclusie dat je het toch iets anders aan moet pakken. Of anders kan verwoorden. Of in mijn geval je de brief niet opstuurt. Misschien wel verbrand, zoals in sommige rituelen gebeurt. Het is een mooi iets als je je gevoelens of dat wat je wilt zeggen kan delen met de desbetreffende persoon. Probeer daarbij eens niet alleen vanuit jezelf te denken, maar ook stil te staan wat het met de ontvanger kan doen.

.

Het pakketje

Voor wat betreft het pakketje. Een van mijn beste vriendinnen heeft de brief gelezen en het cadeau voor een deel uitgepakt waar ik bij was. Haar gezichtsuitdrukkingen tijdens het lezen en haar reactie waren voldoende om te weten dat ik het nu niet moet lezen. Inmiddels ligt alles op een veilige plek bij mijn schoonouders tot het moment ik wel de behoefte heb om het open te maken. En die 40ste verjaardag die sla ik maar even bewust over, denk ik.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *