Waarom stellen journalisten van die slechte vragen?

Waarom stellen journalisten van die slechte vragen?

Waarom worden er van die slechte vragen gesteld door journalisten? En dan vooral na een persconferentie. Nee, ik heb het antwoord niet op deze vraag. Het is een vraag die ik mezelf continu stel na het aanhoren van de journalisten bij een persconferentie. En inmiddels hebben we er heel wat gehad. Geërgerd gaat de televisie uit op het moment dat de journalisten hun vragen mogen stellen. Maar mijn vraag blijft: Waarom die slechte vragen?

.

Aanslag op Peter R. de Vries

Het viel mij op tijdens al die persconferenties over de pandemie. En helaas viel het mij 6 juli 2021 bij de persconferentie over de aanslag op Peter R. de Vries wéér op. Ik denk dat iedereen wel geraakt was door het bericht over de aanslag op Peter R. de Vries. Hoe is hij eraan toe? Gaat hij het overleven? Wat gaat er nu gebeuren qua onderzoek? En vooral het grote waarom? Ik hoopte daar al iets van een antwoord over te krijgen.

.

De toestand van Peter R. de Vries

Antwoorden kregen we. Niet veel, maar het is beter dan niks. Denk ik dan bij mijzelf. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, liet weten dat Peter R. de Vries momenteel vecht voor zijn leven. En dan een paar minuten later komt de vraag van een van de journalisten ‘Kunt u ons vertellen of hij de aanslag heeft overleefd?’ Heb je poep in je oren, denk ik dan. Hij vecht voor zijn leven op het moment dat zei zij net. Dus ja, hij heeft het overleefd.

.

Luisteren die journalisten niet

En mocht het toch niet het geval zijn. Zouden dan niet eerst alle liefhebbenden op de hoogte gebracht moeten worden in plaats van zo’n niet luisterende journalist? Ook zo’n onderwerp wat door meerdere journalisten aangekaart werd: de beveiliging. ‘We kunnen niks zeggen over de beveiliging. Dat doen we in de regel niet en nu ook niet.’, werd er gisteren gezegd. En dan toch drie of vier vragen over de beveiliging. Luisteren die journalisten dan niet?

.

Doorzeuren tot je je zin krijgt

Zowel niet naar de Amsterdamse driehoek als naar elkaar. Of is het een kwestie van net zolang doorzeuren tot je je zin krijgt? Dat deed je als kind toch als je per se iets wilde wat van je ouders niet mocht. En waarom is die beveiliging dan zo belangrijk? We draaien er de aanslag niet mee terug. Ik had liever de vraag gehoord of er mogelijk meerdere mensen in gevaar zijn naar aanleiding van deze aanslag. Maar tja…die vraag werd niet gesteld.

.

Het boek van Elke Wiss

Geërgerd deed ik de televisie weer uit. Ik moest denken aan het boek van Elke Wiss ‘Socrates op sneakers’. Over goede vragen stellen. Misschien zou het goed zijn om journalisten een cursus bij haar te laten doen. Tenzij de journalistiek in Nederland gebaseerd is op net zolang doorzeuren in de hoop dat je uiteindelijk een antwoord krijgt dat je zint. Want dat is het gevoel dat het bij mij oproept als ik die vragen na persconferenties hoor.

.

Socrates op sneakers van Elke Wiss.

.

Bedreigingen op onze persvrijheid

Natuurlijk geldt dit niet voor alle journalisten. En misschien zit er ook wel een gegronde reden achter deze manier van vragenstellen. Maar ik denk wel dat het de media geen kwaad zou doen als er diepgaandere interviews en verhalen worden geschreven. Ook over onderwerpen als bedreigingen op onze persvrijheid, de rechtsstaat, de journalistiek in het algemeen en vooral op zinloos geweld tegen ieder individu.

.

Mijn gedachten gaan uit naar Peter R. de Vries, zijn familie, vrienden en collega’s.

Peter R. de Vries is overleden op 15 juli 2021 op 64-jarige leeftijd.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *