Nieuw geld

Maakt geld gelukkig?

De titel “Nieuw geld” met daaronder de subtitel “wat gaat er in het hoofd om van de super geslaagde CEO’s van grote bedrijven?”, triggerde mij. Ga ik deze voorstelling verlaten met allemaal tips op het gebied van ondernemerschap of juist met spijt dat ik zelfstandig ondernemer ben? Hoe het ook zal zijn, bij ondernemerschap draait het voor een deel om geld maken.

.

Verwachting en werkelijkheid

Ik had de inleiding gelezen op de pagina van Theater Orpheus en het daar bij gelaten. Ik was getriggerd. Het verhaal sprak me aan, de acteurs zijn op televisie goed, dus vast ook in het theater. Mijn verwachting kwam alleen niet geheel overeen met wat ik te zien kreeg. Waar ik de nadruk op het ondernemerschap verwachtte, lag hier de nadruk op het huwelijk. Het huwelijk tussen een vrouw en een workaholic, Jan en Karin.

.

Het huwelijk

“Hoe meer je hebt, hoe minder het lijkt.”, een zin die Jan in het begin van de voorstelling zegt. Zal geld dan echt een drijfveer zijn van workaholics om door te gaan? Het is overduidelijk dat Jan alleen nog oog heeft voor zijn werk, het materialisme. Natuurlijk houdt hij van zijn Karin, maar empathie heeft hij niet voor haar. De ruzies draaien om wanhoop. Hunkering naar gezien worden en liefde krijgen. Met daar recht tegenover prestatiedrang en kapitalisme.

.

De realiteit

Jan en Karin hebben een Personal Assistant. Voornamelijk Jan doet een groot beroep op hun PA, een blanke Moslim man. Er zijn twee opmerkingen van hem die me aan het denken zette: “Wie het kleine niet heeft, mist het geheel.” en “Jan en Karin vechten voor dat wat niet belangrijk is.” Is dat niet iets wat in de huidige tijd vooral aan de orde is? Draait het tegenwoordig niet veel om status dat geuit wordt aan de hand van materialistische voorwerpen?

.

Een wijze les

Tips over het ondernemerschap kreeg ik niet. Wel een wijze levensles. Welke dat is mag jezelf ontdekken tijdens de voorstelling in Orpheus op 9 maart. Misschien haal jij er een andere les uit, dan ik heb gedaan. Er zitten genoeg opmerkingen in die je aan het denken kunnen zetten. Ook heb ik geleerd dat ik niet alleen de inleiding moet lezen, maar toch de hele tekst. Dan had ik geweten dat ik de ins en outs van een huwelijk met een workaholic geserveerd kreeg.

.

Onder de indruk

Een goede waarschuwing, want een workaholic ben ik inmiddels wel redelijk. Ik betrapte mezelf erop dat ik weinig tijd voor anderen heb. Wat nog eens extra benadrukt werd door Jan en Karin. Op een manier waarvan ik diep onder de indruk was. Scherpe dialogen, gespeelde emoties die echt leken, gezichtsuitdrukkingen waar ik onder de indruk van raakte. Dat allemaal in een decor dat rijkdom uitstraalt, maar geen liefde. Wat is nu daadwerkelijk belangrijk in het leven?

.

Als jij wil weten wat het antwoord van Jan en Karin daarop is. Ga dan 9 maart naar de voorstelling in Theater Orpheus. Kaarten zijn hier te verkrijgen.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *