Het staat als De Dijk

Het staat als De Dijk

1981 het jaar dat ik geboren werd.
1981 het jaar dat De Dijk geboren werd.
Een Nederlandse band dat na 36 jaar nog steeds volle zalen trekt. Die de zaal laat rocken, maar toe was aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging werd de theatertour Groef.

.

Groef

Symboliseert naar de begintijd van de band. De tijd dat er LP’s gemaakt  en gedraaid werden. Waar je de naald van de platenspeler in een groef zette om hem af te spelen. Ik ken ze nog. Jij misschien ook. Veel goede dingen uit het verleden komen terug en zo ook de LP’s. Tegenwoordig maakt De Dijk zowel CD’s als LP’s. Het verschil tussen de De Dijk en de LP’s is dat de De Dijk geen comeback nodig heeft. Zij doen hun naam eer aan en staan al 36 jaar als een dijk.

.

Muziek van toen en nu

Niet alleen als band maar ook qua muziek. De nummers vanuit hun beginjaren doen het net zo goed bij de bezoekers als de recentere nummers. De bezoekers zijn enthousiast en applaudisseren hun handen rood. Huub van der Lubbe neemt ons mee in een tijdreis van 36 jaar De Dijk. De nummers worden begeleid met anekdotes, poëzie of het ontstaan van de nummers. Als je goed luistert naar de teksten dan valt op dat ze nog steeds actueel zijn.

.

Wijze lessen

Een goed voorbeeld daarvan is het nummer “Allemansplein”. Het gaat over solidariteit en broederliefde. Wees lief voor elkaar. Ooit was Afghanistan de hemel op aarde voor reizigers, nu laten we er bommen op vallen. “Het was toen al niet, wat het ook nooit zal zijn.” Maar ook leren we hoe liedjes worden gemaakt. Door te lenen, stelen, profiteren, vertalen van andere artiesten. Zo is Saturday Night van Herman Brood de inspiratiebron geweest voor Bloedend Hart.

.

Muzikale ontwikkeling

Door de verhalen en poëzie van Huub maken we een muzikale tijdreis. Een reis waarbij we leren over de inhoud van de nummers. Hoe de maatschappij was in het jaar dat het nummer werd geschreven. Ik vind het een lesje Maatschappij Leer, maar dan op het gebied van muziek. Onder het genot van bekende en nieuwe nummers, allen in een theater jasje qua melodie, vergroot deze avond je algemene muzikale kennis.

.

Dank je wel

Zoals de voorstelling werd beëindigd wil ik graag deze blog beëindigen. Dank je wel: Huub van der Lubbe, Antonie Broek, Hans van der Lubbe, Pim Kops, Nico Arzbach. Voor de leerzame, gezellige, ontspannen, leuke tijdreis.

“De groeven zijn wat dieper, maar de groove is er nog.”

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *