All hands on deck

All hands on deck

De bezoekers lopen een voor een binnen. Zoeken hun plek en nemen plaats op hun stoel. Op de achtergrond een bewegend gekraak. Gekraak van hout dat in beweging wordt gezet door water. Als je weleens gevaren hebt met een schip, dan herken je het meteen. Wij zitten niet in een theaterzaal. Wij zijn aan boord gegaan van een schip. Welkom bij All hands on deck! Een samenwerking van het Scapino Ballet Rotterdam en de Wëreldbänd.

.

De sfeer

Al snel waan ik mij in het ruim van het schip. Waarin het ‘gewone’ volk zich moest vermaken tijdens een lange overtocht. Terug in de sfeer van de vorige eeuw. Een ruimte waar vertier is. Waar men met elkaar spelletjes speelde, waar gezongen en gedanst werd. Ook op dit schip is er gezelligheid, wordt er gedanst en is er ruimte voor liefde. Er gebeurt van alles en het tempo ligt hoog. De dansers van het Scapino Ballet en de musici van de Wëreldbänd zijn een.

.

Musici van Wëreldbänd

De musici zijn herkenbaar doordat zij de enige performers zijn die de muziekinstrumenten bespelen. Als je zou zeggen dat het dansers waren die speelden alsof ze een muzikant zijn, geloof je het ook. Ik lees in het programmaboekje dat de Wëreldbänd de muziek heeft gecomponeerd en dat ze met vijf musici zo’n 40 instrumenten bespelen tijdens deze voorstelling. Hun performance is geweldig.

.

Dansers van Scapino Ballet

Net als die van de dansers. De dans is modern, snel en bijzonder. Ik zie de dansers bewegingen maken waarvan ik niet eens wist dat je lichaam dat kan. De conditie van de dansers moet geweldig zijn. Het tempo ligt hoog, veel wisselingen en anderhalf uur aan een stuk door. Ik ben het meest onder de indruk van acht dansers die synchroon een dans uitvoeren, waarbij zij nauwelijks door muziek worden begeleid. Dit bewijst nogmaals hoe goed deze dansers zijn.

.

Het programmaboekje

Na afloop van de voorstelling lees ik in het programmaboekje dat het decor en de kostuums geïnspireerd zijn op foto’s van de scheepvaart uit de vorige eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. Die sfeer hebben ze goed weten over te brengen. Zelf zeggen ze dat de voorstelling tussen abstract en concreet in zit met uitschieters aan beide kanten. Iets dat ik zeker kan beamen. Ik vind het zelfs wat surrealistisch à la Salvador Dalí overkomen.

.

De voorstelling

“Als je maar lang genoeg op elkaar gepakt zit, dan gebeuren er dingen.” “All hands on deck is echt een genre-overschrijdende voorstelling.” Quotes van Ed Wubbe choreograaf  en artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Ik kan het daarin helemaal met hem vinden. Er gebeurt veel tijdens deze voorstelling: we zien dans, theater, muziek en een vleugje variété. Een spectaculaire voorstelling waarin twee gezelschappen het beste in elkaar naar boven halen.

De voorstelling is op 25 mei te zien in Theater Orpheus.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *