10 lepels die symbool staan voor de hoeveelheid energie dat iemand heeft die niet gezond is.

Wat gebeurt er met je energie als je lichaam niet goed werkt?

Wat gebeurt er met je energie als je lichaam niet goed werkt is best een vreemde vraag. De meeste mensen hoeven zich dat gelukkig niet af te vragen. Zij staan op met genoeg energie om dat te doen wat ze die dag willen doen. Hun keuzes worden niet bepaald aan de hand van hun energieniveau. Voor mij ligt dat iets anders. Ik heb al vanaf kleins af aan het Prikkelbare Darmsyndroom. Niet heel ernstig, maar ook niet zo licht als dat ik er altijd over doe. Ik weet dat ik minder energie heb dan een gezond iemand van mijn leeftijd, maar daar heb ik altijd raad mee geweten.

Tot ik ook nog eens zenuwpijn krijg.

.
Ik schreef al eerder dat ik realiseerde dat niet alleen pijn energie kost. Het kost ook enorm veel energie. In mijn lichaam voelde ik wat er gebeurde, verstandelijk wilde ik er niet aan toe geven en het aan iemand uitleggen was al helemáál geen optie. Tot ik het er met mijn vriendin over had en zij mij wees op de Lepeltheorie van Christina Miserandino. Wat er met mijn energie gebeurde werd niet alleen voor mij ineens heel tastbaar, ik wist ook een manier om het duidelijk te maken aan mensen om mij heen.

Haar verhaal is erg lang, dus ik ga haar verhaal samenvatten met een stukje van mijzelf erin.

.
Reken er op dat het een alsnog een flink verhaal is. Als je wilt weten wat er gebeurt met de energie van mensen om je heen die zichtbaar of onzichtbaar ziek zijn of een beperking hebben, dan nodig ik je graag uit om tot het einde te lezen. Wie weet snap je dan een klein beetje van wat er gebeurt met hun energie.
Christina en haar beste vriendin zitten op een terras als haar vriendin vraagt hoe het is om haar te zijn. Om een pijnpatiënt te zijn.

Maar hoe leg je iets uit aan een gezond persoon terwijl je het zelf niet goed weet?

.
Christina pakte alle lepels die ze op dat moment om zich heen zag en gaf ze aan haar vriendin. Zij legde haar uit dat het verschil tussen gezond en ziek zijn vooral bestaat uit bewuste keuzes maken. De lepels staan symbool voor energie. Christina liet haar vriendin het aantal lepels tellen. Een gezond persoon staat op met een oneindige hoeveelheid energie/lepels per dag. Iemand die op de een of andere manier beperkt wordt, plant zijn dag aan de hand van de hoeveelheid energie die hij/zij op dat moment heeft.

De vriendin van Christina startte haar zogenaamde dag met twaalf lepels.

.
Het werd nu tijd om haar dagelijkse dingen op te noemen, zelfs de eenvoudigste. Bij elk ding dat zij opnoemende moest zij een lepel inleveren. De vriendin begon met het klaarmaken om naar haar werk te gaan. Christina onderbrak haar meteen: ‘Nee, je staat niet gewoon op en maakt je klaar. Je doet met veel moeite je ogen open, realiseert je dat je niet goed geslapen hebt en je alweer te laat bent. Je sleept jezelf uit bed en moet nu eerst eten. Anders kun je je medicijnen niet innemen en zonder medicijnen kun je net zo goed niet aan de dag beginnen.’

Christina’s vriendin was nu al een lepel kwijt.

.
Vervolgens stapte zij onder de douche, waste haar haar en was weer een lepel kwijt. Er moest bedacht worden welke kleren er werden aangedaan en of haar lichaam dat vandaag kon verdragen. Of dat er toch wat anders aangetrokken moest worden. Weer een lepel. Tegen de tijd dat ze aangekleed was en naar haar werk kon, waren er nog maar zes lepels over. Christina vertelde haar vriendin dat ze bij elke keuze nu bewust moest kiezen. Want als alle lepels op zijn, zijn ze op. Je kunt wel een lepel van morgen lenen.

Zolang je maar beseft dat je dat morgen duur komt te staan.

.
De dag erop begin je dus met een lepel minder. De momenten dat je lepels overhoudt aan een einde van de dag zijn vele malen minder, dan dat je ze overhoudt of quitte speelt. Daar komt ook nog bij dat je nooit van tevoren weet hoe een dag gaat zijn. Soms heb je veel meer pijn of kost iets je meer energie dan normaal. Bij een chronische ziekte of beperking is dat een enorme variabele factor. Wat voor de ene dag werkte, kan rampzalig zijn op een andere dag. Een ding wil je nooit: in het rood komen te staan met je energieniveau.

Christina en haar vriendin waren bijna bij het einde van het experiment.

.
De vriendin was aan het einde van de dag en had honger. Ook had ze nog maar een lepel over. Zij stond nu voor de keus: ga ik koken en niet meer kunnen afwassen of ga ik uiteten met het risico dat ik te moe ben om naar huis te komen. Het werd een soepje opwarmen. Het was 19:00 uur en ze had nog een lepel, wat wilde ze nu gaan doen? Inmiddels was het de vriendin van Christina wel duidelijk geworden dat wat voor haar zo vanzelfsprekend is, niet vanzelfsprekend is. Elke keuze die je maakt, elke stap die je zet, alles kost energie.

Tot slot pakte Christina nog een lepel uit haar broekzak en vertelde:

.
‘Ik heb geleerd om altijd een extra lepel in mijn broekzak te bewaren als reserve. Je moet altijd voorbereid zijn. Het is moeilijk, en het moeilijkste is om te leren het rustig aan te doen en niet alles te willen doen. Hier vecht ik tot op de dag van vandaag nog mee.’ En zij vertelde haar vriendin ook ‘Ik zie het soms als een zegening. Ik ben genoodzaakt na te denken over alles wat ik doe. Weet je wel hoeveel lepels sommige mensen elke dag verspillen? Die luxe heb ik niet.’

.
Zoals eerder gezegd is dit een samenvatting van het verhaal van Christina Miserandino met daarbij een stukje van mijzelf. Wil je het originele verhaal helemaal lezen, dan kun je die vinden op https://butyoudontlooksick.com/articles/written-by-christine/the-spoon-theory/

Op moment van schrijven heb ik met twee energieslurpers te maken: zenuwpijn en het Prikkelbare Darmsyndroom. Mijn energie is daardoor nóg minder dan dat ik al had. En dat betekent bewuste keuzes maken en vaker nee zeggen. Eerlijk gezegd ben ik er ook heel dankbaar voor. Ik kies bewust om iets te doen en geniet er ook bewust van. Maar zoals Christina ook aangeeft, het is niet altijd makkelijk en balans houden daarin blijft een draak van een uitdaging.

Ik hoop dat jij ook bewuster kiest voor dat wat je doet en niet alles voor lief aanneemt. Het maakt je leven namelijk zoveel mooier.

* De lepeltheorie is het verhaal van schrijver en lupuspatiënt Christina Miserandino. Op haar Spoon Theory rust copyright en mag niet overgenomen worden zonder melding van de oorspronkelijke bron. Ik heb mijn blog geschreven aan de hand van de vertaling gemaakt door Stichting Onzichtbaar ziek.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

 

.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *