Waar heb jij spijt van?

Waar heb jij spijt van?

Waar heb jij spijt van? En dan bedoel ik ook écht spijt.
Denk er maar eens over na, terwijl je luistert naar onderstaand liedje.

.

.
Het was een vraag die gesteld werd tijdens een online netwerkbijeenkomst. Een vraag die ik voor mezelf een paar keer moest herhalen. De vraag zette mij en alle anderen aan het denken. Het is niet echt een vraag waar ik dagelijks bij stil sta. Laat staan dat ik die vraag ook hardop moet beantwoorden.
Een voor een kwamen we aan het woord. Ik hoorde persoonlijke verhalen en zakelijke verhalen. Er vielen woorden en zinnen als ‘uitstelgedrag’ en ‘had ik het maar eerder gedaan’. We vroegen elkaar om toelichting en de waaroms.

.
Publiekelijk reflecteren

De vraag leidde tot reflectie. In ieder geval bij mij. Het duurde even voor ik aan de beurt was, waardoor ik datgene wat ik hoorde kon vertalen naar mijn eigen ervaringen. Tegen de tijd dat ik aan de beurt was, kon ik concluderen dat ik geen spijt heb, maar ik had dingen wel anders kunnen doen.
Ik besefte dat ik niet zozeer spijt had van gebeurtenissen. En dat waarvan ik dacht dat ik daar spijt van had, dat waren alleen gedachten.

.
Het uitstelgedrag

Het uitstelgedrag waar over gesproken werd, herken ik wel. Zelf stel ik ook met regelmaat dingen uit. Het interessante hiervan vind ik altijd de reden van het uitstellen. Ik vraag me op zulke momenten vaak af waarom ik het niet gedaan heb. Waar komt dat uitstelgedrag vandaan? Geen zin of is er een soort van angst? Stel ik het uit omdat het eigenlijk niet belangrijk is en ik er daarom geen zin in heb? En als ik het zo spannend vind, hoe kan ik dan die spanning verminderen?

.
Had ik het maar eerder gedaan

Het is zo’n makkelijke uitspraak achteraf. Had ik het maar eerder gedaan. Eigenlijk een flinke dooddoener als je erover nadenkt. Als we de toekomst van tevoren weten, dan is alles anders. Inmiddels ben ik er wel achter dat als ik iets niet eerder heb gedaan, dat er altijd een reden achter zit. Meestal was ik er dan nog niet klaar voor, moest ik nog iets anders eerst leren of was ik er nog niet uit hoe ik het moest doen. Had ik het maar eerder gedaan, is dan een uitspraak die voor mij niet opgaat.

.
Vraag moeilijker dan gedacht

Zowel uitstelgedrag of het gevoel hebben om iets eerder te willen doen, zeggen veel over wie je bent. Doordat door de gestelde vraag hierover moest nadenken bleek ik helemaal geen spijt te hebben van gebeurtenissen waarvan ik oorspronkelijk dacht dat het me speet. Wat ik wel achteraf kan zeggen en helemaal met de kennis die ik nu heb, is dat ik veel dingen anders had kunnen doen. En zo werd de vraag ‘waar heb je spijt van’ ineens niet zo’n makkelijke vraag om te beantwoorden.

Heb jij ergens spijt van? Of blijkt nu dat ‘spijt’ een groot woord is en je het anders had kunnen doen?

.Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

 

Foto: Matthew Henry on Unsplash

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *