Geen Dry January of welke maand ook.

Geen Dry January of welke maand dan ook.

Met regelmaat krijg ik het advies om meer over mezelf te vertellen. Over wie ik ben, wat ik graag in mijn privétijd doe. En laat ik daar nu niet zo goed in zijn. Wie jij bent vind ik veel interessanter, mijn eigen verhaal ken ik wel. Maar misschien geldt dat ook voor jou en krijg ik daarom het advies om meer te laten zien wie ik ben? Waar begin je met iets als je er (nog) niet zo goed in bent? Iets wat redelijk actueel is en waar ik op aan kan haken: geen dry January of welke maand dan ook voor mij.

.

Geen maand geen alcohol voor mij

In Nederland is Dry January dan wel voorbij, maar in België is het Dry February. Wel verstandiger met al die nieuwjaarsbijeenkomsten in januari. Of zijn die bijeenkomsten en borrels juist dé uitdaging om dan geen alcohol te drinken? Ik gebruik zelf die bijeenkomsten en borrels als excuus om een wijntje of biertje te drinken. Hier gaan we al…geen maand geen alcohol voor mij. Volgens mij maakt het niet uit wanneer je jezelf uitdaagt om een maand lang geen alcohol te nuttigen. Dus ook niet de toetjes waar alcohol in verwerkt is.  

.

Waar komt Dry -welke maand dan ook- vandaan?

Ondanks dat ik zo zeker wist dat het niks voor mij is, was ik toch benieuwd waar het vandaan komt. Het schijnt een campagne te zijn geweest op initiatief van de vrijwilligersorganisatie Alcohol Concern in 2013. Het is een Brits initiatief dat overgewaaid is naar Nederland (en overige landen) zodat mensen ervaren wat de voordelen zijn om geen alcohol te nuttigen én om je bewust te maken van wat je allemaal drinkt in een maand. Uiteraard zijn er veel voorstanders en ook tegenstanders. Dat stukje bewustwording van je drankgebruik sprak mij wel aan.

.

Hoezo weet je zeker dat het niks voor jou is?

Dat stukje bewustwording heb ik zelf wel. Ik drink niet om het drinken en ik ben in mijn leven een keer dronken geweest. Zo’n maand geen alcohol kan ik met gemak volhouden. Alleen…ik zit bij een wijnclub. Een wijnclub die elke maand bij elkaar komt om te leren over wijn. Uiteraard, althans dat geldt voor deze wijnclub, spugen wij elke slok weer uit, zoals het hoort. Tot we alle wijnen hebben gehad en dan die ene wijn tóch nog even willen proeven. En tja…als die dan lekker is, dan drink ik hem op.

.

Een glaasje wijn als kers op de taart

Ik ervaar dat kleine glaasje wijn aan het einde als een soort van kers op de taart. Veel geleerd over het thema van die avond, verder ontwikkeld in het onderscheiden van smaken en netjes alles uitgespuugd. Weet je hoe lekker het dan is om dat ene wijntje dan op te mogen drinken in plaats van dat die door de gootsteen gaat? Het is net alsof je de hele avond al tegen datgene aan zit te kijken wat je super lekker vindt. En dan mag je ein-de-lijk een heel klein hapje daarvan. Dat is dan toch een feestje? Zo ervaar ik dat dus wel.

.

Mijn drankgebruik

Bijna hoor ik je denken ‘je maakt mij niet wijs dat je alleen maar alcohol nuttigt tijdens de wijnclub’. Daar heb je helemaal gelijk in. Ik drink niet om het drinken, ik drink als ik er echt zin in heb. Waar, wanneer en met wie dat staat niet vast. Ik houd er wel rekening mee wat ik de volgende dag moet doen. Heb ik een training staan, dan drink ik liever niet. De combinatie sport en alcohol werkt voor mij niet zo goed. Ik wil best harder trainen, maar niet vanwege de alcohol. Dus nu weet je dat ik een wijnliefhebber ben, bij een wijnclub zit en ook nog sport.

.

Voor mij dus geen dry -welke maand dan ook-. Ben jij je bewust van je drankgebruik? Laat het mij weten in de comments! Als je dan toch aan het typen bent, dan hoor ik graag ook van je of dit een goede eerste stap was om iets meer over mijzelf te vertellen.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *