Frank en Ricky hebben de blues

Theater: Frank en Ricky hebben de blues

Het was ’s avonds laat. Mijn ouders en mijn broertje lagen al in bed. Ik zat voor de televisie. Tijdens het zappen was ik een film tegengekomen die mij volledig in zijn greep hield. Ik weet niet eens meer waar de film over ging. Het enige wat ik nog weet is dat de film ‘De ochtendzwemmers’ heette en dat het mijn kennismaking was met actrice Ricky Koole.

.

Frank Lammers

Dat Frank Lammers in dezelfde film speelde is mij niet bijgebleven. Misschien is het tijd om de film nogmaals te kijken. Frank Lammers herkende ik wel van andere films, maar zijn naam is pas echt blijven hangen sinds de Jumbo reclame. Grote kans dat ik hem in zijn rol zo goed vond, dat zijn echte naam niet eerder is blijven hangen. Ricky samen met Frank op het toneel, dat wilde ik zien.

.

Frank en Ricky hebben de blues

Frank en Ricky hebben de blues betekent niet dat ze somber en neerslachtig zijn. Integendeel. Het is de titel van een openhartige voorstelling waarin toneel en muziek, de blues, samenkomen. Onder begeleiding van de driekoppige band Ocobar maken zij de balans van hun leven op, zingen zij de blues en leren elkaar opnieuw kennen.

.

Hoe goed ken je elkaar?

Beide zijn ze bekende Nederlanders. Je leest weleens iets over elkaar en wij lezen ook weleens iets over hun. Ken je iemand dan? Ik vraag mijzelf ook weleens af hoe goed ik eigenlijk mijn vrienden ken. Of de collega ondernemers die ik met regelmaat zie. Frank en Ricky praten uitgebreid over wie zij waren en wie ze nu zijn.

.

Wat ik leerde over Frank en Ricky

Zo leerde ik door deze voorstelling dat ze ex-klasgenoten zijn. Dat ze allebei van de blues houden. Ricky iemand is die plant en werkt vanuit een doel. Terwijl Frank juist een soort van onverschilligheid heeft. Hij ziet wel wat er gebeurt. Ik leerde ook dat Frank niet alleen goed kan acteren, maar ook nog eens kan zingen. Van Ricky wist ik dat wel.

.

Ben jij ontspannen?

Want wat een stemmen hebben ze individueel, maar ook als duo.
Een van de vragen die Frank stelde was ‘ben jij gelukkig?’ Ricky vond ‘gelukkig’ geen gepast woord. Zij vraagt liever ‘ben jij ontspannen?’ Volmondig zei ik in mijzelf ‘JA’. Ik besefte dat ik volkomen ontspannen aan het genieten was van hun conversaties, de woordspelingen, de band Ocobar en hun zang.

.

Toch nog een vraag

Er is een vraag die is blijven hangen. Alhoewel ik niet weet of ik het antwoord wil weten. Waren zij echt zichzelf op het toneel of hebben zij hun rollen voortreffelijk gespeeld? Ik hoop in ieder geval niet dat het weer 28 jaar gaat duren voor ze samen een voorstelling maken. Misschien kunnen ze ook wel samen een cd maken. Ik zou hem in elk geval kopen en heel veel luisteren.

.

Wil jij Ricky Koole en Frank Lammers beter leren kennen? Of genieten van hun zang en de blues? Bezoek dan nog hun voorstelling, zolang het kan. De speellijst.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *