Levenslessen van Fresku

De levenslessen van Fresku

 

Soms vallen de spreekwoordelijke kwartjes wat later. Dat was duidelijk het geval bij mij met: Welkom bij de Fresku show.

.

Fresku opent de show met de vraag wie hem kent. Hij is namelijk een blogger/vlogger/televisie persoonlijkheid en hartstikke bekend. Ik voel me iets ongemakkelijk, want ik ken hem helemaal niet. Gelukkig ben ik daarin niet de enige. Ik denk dat ik wel namens iedereen die aanwezig is en hem niet kent, mag zeggen dat hij een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. Op het podium stond een 31 jarige rapper uit de hiphopscene. Die zich meteen kwetsbaar opstelt met de mededeling dat  hij theater heel spannend vindt. BAM! Met die eerlijkheid begint hij zijn show.

.

Fresku de verhalenverteller

Fresku is een verhalenverteller. Dat doet hij aan de hand van sketches, raps en gesprekken die hij aangaat met zijn publiek. Zo neemt hij ons mee naar zijn tijd op Curaçao, waar hij heeft gewoond van zijn zesde tot zijn vertiende.  Hoe hij moest wennen aan de mentaliteit, opvoeding en leefwijze daar. Zijn ervaring om terug te komen naar Nederland. Hoe het is om vader te zijn. In de omschrijving bij zijn voorstelling hebben ze het over “soort innerlijke oorlogsvoering”. Zo ervaar ik dat niet. Zijn levensvraagstukken vormen zijn missie en die wordt mij tijdens de voorstelling duidelijk.

.

Zijn missie

Zijn levensverhaal vertelt hij met grote hilariteit, creativiteit, zelfspot en interactie met het publiek. Het zaallicht staat met regelmaat aan. Het publiek luistert aandachtig, maar lacht ook ontzettend veel en doet leuk mee. Tijdens de voorstelling vallen er wat kwartjes bij mij op het moment dat hij vertelt wat zijn missie is. Moeilijke onderwerpen, waar hij mee van doen heeft (gehad), op een leuke manier bespreekbaar maken. Fresku wil aan de hand van zijn verhaal mensen inspireren en na laten denken. Hij wil ze vooral meegeven dat ze zelf uit moeten vinden wie ze zijn en wat ze willen.

.

Vallende kwartjes

Op het moment dat ik mijn sportmaatje vertel over zijn voorstelling, vallen er nog meer kwartjes. Fresku vertelde dat ze er op zijn 14e achter kwamen dat hij een bril nodig had. Maar eigenlijk is het ook een verhaal om ons te vertellen dat we verder moeten kijken dan we eigenlijk doen. Dat dingen heel anders kunnen zijn dan we denken. Zijn voorstelling is net als een sprookje. Je luistert naar een verhaal, maar ondertussen zitten er veel verborgen levenslessen in. Fresku gaf ons o.a. mee dat kinderen duidelijkheid en structuur nodig hebben. Dat racisme niet goed is, ook niet vriendelijk racisme. Dat niet alles is zoals we denken dat het is.

.

Ga genieten

Nu moet ik heel eerlijk zijn. Het kan best dat ik meer uit de voorstelling haal dan hij bedoeld heeft. Ik heb het hem niet gevraagd. Feit blijft dat hij zijn publiek weet te boeien en zich kwetsbaar op durft te stellen. Ga je naar de voorstelling, haal er dan uit wat je eruit wil halen. Ga genieten van een voorstelling waarbij je veel gaat lachen. Geniet van een nieuwkomer in de theaterwereld die jou met passie, eerlijkheid, oprechtheid en zichtbaar plezier entertaint.

De voorstelling was in Theater Orpheus te zien op 24 februari 2018.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *