Het Zwanenmeer, het grootste ter wereld.

Het Zwanenmeer; een meisjesdroom die uitkomt

Als meisje droomde ik ervan om ballerina te worden. Ik zat op klassiek ballet en deed flink mijn best. Ik wilde nét zo worden als de danseressen uit De Notenkraker, Het Zwanenmeer en andere bekende balletten. Uiteraard ben ik geen ballerina geworden. Ik was (en ben) nog steeds niet lenig genoeg, lang genoeg en voldoe niet aan de eisen waar een goede danseres aan moet voldoen.
Toen ik onlangs hoorde dat ik naar het grootste Zwanenmeer ter wereld mocht in Koninklijk Theater Carré, ging mijn hartslag direct omhoog. Een meisjesdroom van deze theaterblogger zou werkelijkheid worden: Het Zwanenmeer live zien.

.

Koninklijke Carré

Uiteraard nam ik mijn vriendin mee met wie ik tien jaar op klassiek ballet zat. Afgelopen zaterdag, 26 augustus 2017,  gingen we samen naar Amsterdam. Om te kijken naar Het Zwanenmeer in Koninklijk Theater Carré. Het was prachtig weer en het prachtige Carré lag er extra mooi bij met de zon op haar gevel. Via een rode loper schreden we naar binnen en werden we hartelijk ontvangen door het personeel. Eenmaal op onze stoel kwam er een medewerker naar ons toe om het programmaboek en de persdocumentatie te overhandigen. Hij wenste ons namens Het Shanghai Ballet een mooie voorstelling toe. Wij waren er klaar voor.

.

Het liefdesverhaal begint

De Muziek van Pyotr Iljitsch Tsjaikovsky klonk door de zaal, de gordijnen gingen open en het tikken van spitzen hoorde ik op de dansvloer. Het Zwanenmeer was begonnen. De zaal was muisstil. Alle aanwezigen werden in vervoering gebracht door de muziek en de dansers. Met bewondering keek ik naar de dans. Het lijkt zo makkelijk, alsof het de dansers geen enkele moeite kost. Uit ervaring weet ik hoe zwaar het is en hoeveel training het vergt. Met bewondering zat ik te kijken en liet ik mij meevoeren in het liefdesverhaal van Odette en Prins Siegfried. Na de eerste akte sloot het gordijn.

.

Daar is het Zwanenmeer

Zodra de gordijnen weer open gingen, wist ik niet wat ik zag. Het hele podium was bedekt met rook. We waren bij het meer! Het was prachtig. Toen kwamen de “zwanen” en bedekten het hele meer. Zoveel ballerina’s die allemaal tegelijk hun deel dansten. Ik las later dat het in totaal om 48 zwanen gaat. 48 Individuele dansers die dansten alsof ze één zijn. Het was adembenemend. Ik vond het zó mooi en bijzonder dat ik het nauwelijks in woorden kan omschrijven. Uiteraard geldt dat ook voor de overige aktes die nog volgden. Zo ontzettend mooi, synchroon en met de juiste emoties gedanst.

.

Wauw, wat een productie

Wat een productie is dit. Uit eigen ervaring, maar ook door de documentaire Bloed, Zweet en Blaren weet ik wat een werk het is. Super veel complimenten voor de choreograaf Derek Deane, de uitvoering door Het Shanghai Ballet en het hele productieteam.
Ik heb gekeken naar 80 dansers, inclusief de 48 zwanen, en 450 kostuums. Ben je klassieke muziek- en/of balletliefhebber? Dan mag je dit écht niet missen. Laat je meevoeren in dit perfect uitgevoerde liefdesverhaal. Het is bovendien ook nog het grootste Zwanenmeer ter wereld!

Het Shanghai Ballet heeft Het Zwanenmeer gedanst op 26 en 27 september 2017 in Schouwburg Orpheus.

.

Een S-Toure (stoere) groet,

 

2 thoughts on “Het Zwanenmeer; een meisjesdroom die uitkomt

 1. Publissoft

  Hi there would you mind letting me know which webhost you?re using?
  I?ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a honest
  price? Thanks
  a lot, I appreciate it! https://www.publissoft.es

  1. Esmeralda

   Hi,

   Good to know that my blog loads that fast. I wasn’t so sure about that.
   My provider is Strato and I’m very pleased with them. Maybe you can have a look at their site: https://www.strato.es/

   Good luck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *