Een blog over de film Parasite.

Film:Parasite

De wereld wordt steeds meer overgenomen door het overheersende coronavirus. Landen zitten op slot, mensen worden gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Terwijl we ook op elkaar moeten letten en voor elkaar moeten zorgen. De lentezon doet haar intrede en de temperaturen stijgen. Waar normaal gesproken de meesten uit hun winterroes komen en naar buiten gaan, blijven nu de deuren gesloten. Het is een absurde, onwerkelijke situatie en daar past een absurde, onwerkelijke film bij: Parasite.

.

Het zien van mogelijkheden

De film is vermakelijk, absurd, onwerkelijk en tegelijk treurig.  Het laat ons zien wat het kapitalistische systeem doet, het wijst ons op de verschillen tussen rijk en arm.  Ik heb gelachen om de creativiteit van de familie Kim. Terwijl ik ook enorm met deze familie te doen had. Hoe ver zou ik zelf gaan als ik hun was? Zou ik ook zo creatief kunnen denken of ga ik bij de pakken neerzitten?  Zij zijn geen voorbeeld voor ons hoe om te gaan met de maatregelen omtrent het coronavirus, maar wel om creatief te denken en het zien van mogelijkheden.

.

Het verhaal van Parasite

De familie Kim woont in een krappe, uitgeleefde, ondergrondse woning. Allen werkloos en zonder uitzicht op een goed betaalde baan. Totdat de zoon de kans krijgt om bijles te geven aan de dochter van de familie Parks, een welgestelde familie. Dankzij creatief denkwerk, inventieve leugens en gemanipuleer werken uiteindelijk ook zijn ouders en zijn zus voor de familie Parks. Het oogt te mooi om waar te zijn en dat is het natuurlijk ook. Ik ga je niet meer vertellen over de inhoud van de film. Laat je verrassen door de verbluffende twists.

.

In welk genre valt Parasite

De films van regisseur Bong Joon Ho zijn soms humoristisch en aandoenlijk of gewelddadig en huiveringwekkend. Parasite bevat al deze vier eigenschappen. Daarbij is de film ook wat donker en horrorachtig. Zelf grapte Bong Joon Ho bij een groepsgesprek op het Internationaal Film Festival Rotterdam: “het is een dark-horror-black-comedy-social-satire-action-flick”. Ook merkte hij op “Een Amerikaans filmjournalist beschrijft mij als een genre op zichzelf en daar kan ik me eigenlijk het best in vinden”.  Zelf vind ik dit zeker gelden voor Parasite. Dat de film in de prijzen viel verbaasde mij niet.

.

Het regent prijzen

Bong Joon Ho is de eerste Zuid-Koreaanse winnaar ooit van een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes. In mei 2019 mocht Parasite deze ontvangen. Op 9 februari 2020 werden de Oscars uitgereikt. Parasite won er maar liefst vier! De Oscars voor: beste film, beste regisseur, beste originele scenario en beste internationale film. Het is de eerste niet-Engelstalige film die uitgeroepen is tot beste film. Ook een Golden Globe en een BAFTA award volgden met nog vele andere prijzen.

.

Waar je de film kan kijken

Misschien zijn al die prijzen doorslaggevend om de film te kijken, misschien ook niet. Het is hoe dan ook een film die meer dan de moeite waard is om zijn verhaal, het vermaak, het maatschappelijke oogpunt en de manier waarop het gefilmd is. Ik las in De Filmkrant van december jl. dat ze aanraden om de film twee keer te zien, zodat je meer tijd hebt om de haarfijne regie van Bong Jong Ho te bewonderen. Iets waar ik het mee eens ben. Ondanks dat we nu allemaal gevraagd zijn om zoveel mogelijk thuis te blijven, kun je de film zien dankzij Cinetree.nl. Een online platform dat het mogelijk maakt om films zoals Parasite, thuis vanaf je bank te bekijken.

.

Laat je weten wat jij van de film vond?

.

Een S-Toure (stoere) groet,

 

One thought on “Film:Parasite

  1. Ruud van Wuyckhuise
    Ruud van Wuyckhuise says:

    Goed geschreven stuk Esmeralda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *