Draait niet alles om respect?

Draait niet alles om respect?

Terwijl heel Nederland al een week in de ban is van de schandalen bij The Voice of Holland. Raak ik er steeds meer van overtuigd dat alles draait om respect. Wat daar is gebeurd had NOOIT mogen plaatsvinden. Echt NOOIT. En toch vind ik wat er nu gebeurt ook niet goed. Mensen worden de koppen afgehakt, terwijl niemand nog weet hoe het nu precies zit. Dus laten wij eerst eens met zijn allen de onderzoeken afwachten voor we wat roepen.

Alles draait om respect

.
En als we dan toch per se iets moeten roepen, laat het dan iets zinnigs zijn. Want het gaat er niet om hoe je je zoon opvoedt. Het gaat er niet om dat vrouwen zwakker zijn dan mannen. Het gaat om respect. Respect! En dan bedoel ik respect voor iedereen én voor jezelf. Want mannen zijn echt niet slechter dan vrouwen en vrouwen zijn niet beter dan mannen. Er zijn ook vrouwen die mannen aanranden, mishandelen en misschien wel verkrachten.

Quote op Instagram

.
Dat het bij The Voice om een man-vrouw verhouding gaat betekent niet dat alle zonen anders moeten worden opgevoed. Ik zag op Instagram een quote voorbijkomen waarin stond ‘educate your son…, educate your daughter…’. Wat er moest staan op puntjes weet ik niet meer, want ik was al voldoende gegrepen door de woorden educate your son, educate your daughter. Want daar komt het wel op neer.

Leer je zoon en leer je dochter

.
Leer je zoon en leer je dochter om respect te hebben voor zichzelf. Respect te hebben voor elkaar. En respect te hebben voor elkaars grenzen. En leer ze om van elkaars lichaam af te blijven als iemand geen aanraking wenst. Leer ze om geen misbruik te maken van anderen of van hun machtspositie. Leer ze voldoende zelfvertrouwen te hebben, zodat ze zich altijd durven uit te spreken als er iets gebeurt wat ze niet willen.

En dan heeft John de Mol wél gelijk

.
Spreek je uit. Trek aan de bel als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. En in dit schandaal gaat het over de vrouwen. Ik kan mij niet voorstellen dat John de Mol daarmee wilde aangeven dat het aan de vrouwen ligt. En als hij dat wel zo bedoelde dan is dat heel spijtig. Ik ken hem niet persoonlijk, dus dat weet ik niet. Maar hij heeft wél gelijk. Grensoverschrijdend gedrag mag nooit plaatsvinden. En als het wel gebeurt, trek dan meteen aan de bel.

Respect voor jezelf en elkaar

.
Hoe vaak ik wel niet heb gehoord ‘Zeg dan wat er is. Aan je hoofd kan ik het niet zien.’ Daar moest ik meteen aan denken. Want dat geldt toch voor heel veel dingen? Spreek je uit. Respecteer jezelf genoeg dat je mag aangeven als iemand je verkeerd behandelt. Zoek de mensen op die je wel serieus nemen en je daarbij helpen. Zodat er ingegrepen kan worden. Dat heeft niks met geslacht te maken. Dat heeft met respect voor jezelf en voor elkaar te maken.

Liever en respectvoller voor elkaar

.
Laten we hopen dat de onderzoeken gauw meer duidelijkheid geven. Dat de boosdoeners gestraft worden. Dat de slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dat er ook aan alle andere gedupeerden van The Voice of Holland, die er niks mee van doen hadden, gedacht wordt.
En laten we in de tussentijd heel veel liever en respectvoller zijn voor en over elkaar.

Dat zal de wereld toch een stukje mooier maken, denk je niet?

Een S-Toure (stoere) groet,

Handtekening Esmeralda

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *