Van uitstel komt uitstel net zo lang tot het afstel is. Of toch niet?

2014 was zo om. Voor ik er erg in had zaten we middenin de feestdagen. Meestal het moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Goede voornemens worden dan vaak gemaakt voor het nieuwe jaar. Voornemens voor het nieuwe jaar…

In 2014 heb ik veel geleerd. Geleerd over mezelf, over anderen en werd ik achtervolgd door wijze lessen. Ja, achtervolgd. Tot ik er daadwerkelijk iets mee deed. Een viertal van die wijze lessen deel ik graag met je:
1. Creëer je eigen toekomst voor een ander het doet;
2. Creëer kansen, zie kansen en pak de kansen die goed voor je zijn;
3. Blijf positief, houdt vol en blijf geloven in jezelf en je doel/droom;
4. Wacht niet met je voornemens tot… een nieuwe week/maand/jaar.
Start er nu mee. Direct!

Het duurde even voor ik ze toepaste, maar uiteindelijk heb ik dat wel gedaan. Met grote twijfels en onzekerheden. Nog steeds zijn er grote twijfels en onzekerheden. Gelukkig is het geloof en vertrouwen dat het gaat lukken groter.

Na tien jaar in loondienst besloot ik om te kiezen voor een vaststellingsovereenkomst. Vaarwel zekerheid van een baan, vaarwel vast inkomen.
In plaats van te solliciteren besloot ik om ondernemer te worden én mijn passie, copywriting en Social Media, te volgen. Ik kreeg er een iets minder prettige eigenschap bij: uitstelgedrag.

Dan heb ik het niet over het uitstellen van klussen die niks te maken hebben met copywriting of Social Media, maar wel bij het ondernemen horen. Klussen zoals je administratie, algemene voorwaarden opstellen en zo zijn er nog meer. Nee, ik stel klussen uit die mijn passie zijn, klussen die de hoofdtaak zijn van mijn onderneming. Ik beloofde mezelf dat ik na het doen van bijvoorbeeld de administratie een blog mocht schrijven. Tegen de tijd dat ik zover was kwam er wel een andere klus wat belangrijk was voor een onderneming. Die blog werd uitgesteld.

“Creëer je eigen toekomst.”, “Pak je kans.”, “Volg je hart en laat je droom uitkomen.”, hele inspirerende quotes die ik regelmatig voorbij zie komen op internet. Ze zijn motiverend, helpen je herinneren waarom je deze kans genomen hebt en niet één van die anderen. Het nastreven is wat lastig. Dat moet ik echt leren. “Spring in het diepe en verzuip”, is niet echt mijn doel om een sprong te nemen.

Mijn sprong in het ondernemerschap heb ik genomen om een goed lopend bedrijf op te bouwen. Een bedrijf waar ik elke dag aan, in en voor werk met heel veel plezier. Dit betekent dat ik heel veel mag leren. Over het ondernemerschap, over mijn vakgebied, over ….
Het gevolg is dat ik heel veel leer met plezier, maar ook dat ik heel veel uitstel. Een bericht posten op Social Media? Komt wel, eerst dit doen. Een blog schrijven? Komt wel. Het komt niet. De ideeën staan netjes opgeschreven, wachtend op de uitvoering. Goede voornemens voor 2015? Nee joh, die voornemens voeren we meteen uit.

Het voornemen om een blog te schrijven. Dat doen we … uh … morgen. Ach, weet je, die komt wel. Of toch niet? Of …NEE. Die blog komt nu!

Weg met het uitstellen. Doen, nu, direct. Van uitstellen en leren komt er niet veel. Het is een kwestie van doen. Dat is mijn voornemen voor 2015. Daar beginnen we nu mee. Direct!

Van uitstel komt een steeds groter wordende stapel werk. Van meteen doen … een goed gevoel.

Een S-Toure groet,
Esmeralda