Vrouwen zijn goed in meerdere dingen tegelijk doen. Multitasken noemen we dat. Dat er dan weleens iets vergeten wordt, dat is logisch. We moeten zoveel onthouden. Vrouwen zijn ook goed in geld uitgeven. Waar het naartoe is gegaan, is de vraag. Het is ongemerkt op gegaan aan van alles en nog wat.

Ook ik deed aan multitasken. Hoe beter je erin wordt, hoe meer dingen je tegelijk gaat doen. Toen het moment daar was dat ik afspraken vergat realiseerde ik mij dat dit niet werkte. Het vergeten van de gemaakte afspraken waren het resultaat van niet goed luisteren. Iets wat je al snel hebt als je aan het multitasken bent. Ik realiseerde me dat ik tijdens het multitasken niet alleen problemen had met het luisteren, maar dat ik soms ook helemaal niet meer wist wat ik nu gedaan had. Dit gaf zo’n onrust, dat ik besloten heb om niet meer aan multitasken te doen. Of in ieder geval zo min mogelijk. Zie alleen maar weer eens van het multitasken af te komen in een tijd waarin bijna iedereen aan multitasken doet.

Het boek “Multitasken bestaat niet” van Dave Crenshaw viel mij direct op tussen een stapel boeken bij De Bijenkorf. Met grote nieuwsgierigheid begon ik met lezen. Op een leuke manier geschreven, vertelt Dave Crenshaw dat multitasken niet bestaat. Het brein is niet in staat om meerdere dingen tegelijk te doen. Ons brein is wél goed getraind en goed in het switchtasken.
Van de ene taak vlug switchen naar de andere en weer terug. Je bent alleen wel altijd iets aan tijd kwijt om weer je volledige focus te vinden gefocust. De tijd die daardoor verloren gaat kost geld. Zo weten we ook meteen waar vrouwen ongemerkt hun geld aan uitgeven. Helemaal in het bedrijfsleven.

Switchkosten ontstaan als je moet opzoeken wat je eerder had gedaan, voordat je weer verder kunt werken aan een taak. Hoe gecompliceerder de taak, des te hoger de kosten. – Time Management, Harvard Business School –

In het boek wordt een berekening gemaakt van de tijd die verloren gaat en de kosten daarvan. Het is niet mis. Als iedereen in het bedrijfsleven niet om de haverklap zich zou laten storen, dan besparen we met elkaar behoorlijk wat geld. Helaas is onze huidige maatschappij niet zo ingesteld. We moeten continu beschikbaar zijn.

Het multitasken / switchtasken kost niet alleen geld. Het heeft ook invloed op onze relaties. In het boek staat de volgende definitie:

Multitasken: een beleefde manier om te zeggen dat je geen woord hebt gehoord van wat de ander zojuist heeft gezegd.
– UrbanDictionary.com, definitie toegevoegd door ‘overwerker’

Herken jij je hierin?

Ik mezelf wel. Hoe had ik anders afspraken kunnen vergeten. Of weet ik het antwoord niet meer op de vraag die ik net stelde? Ik deed twee dingen tegelijk en luisterde niet naar de ander. Die ander wil echter wél jouw aandacht als hij/zij in jouw gezelschap is. Anders heeft het bij elkaar zijn geen zin. Het is niet logisch om met elkaar af te spreken en elkaar dan geen aandacht te geven. Dat is bewuste tijdsverspilling en dus ook verspilling van je geld.

Natuurlijk kun je wel twee dingen tegelijk doen. Dan heet het alleen geen multitasken, maar backgroundtasken. In dat geval doe je een paar dingen tegelijk, waarbij één ervan meer mentale inspanning vraagt dan de andere. Denk aan eten en televisie kijken tegelijk.

Mijn conclusie is dat switchtasken meer nadelen dan voordelen heeft. Waarbij de nadelen soms zelfs groter zijn dan je denkt. Dus ik ga me meer focussen op één ding tegelijk met mijn volle aandacht.

Hoe denk jij over multitasken / switchtasken?

Een S-Toure groet,
Esmeralda